Община Бургас тегли спешно 21 млн. лева заради блокирани пари в затворената КТБ

Парите

09-09-2014, 09:25

Снимка:

burgas-reporter

Автор:

burgasutre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Продължават протестите срещу затворената КТБ

В момента Общината е в невъзможност да се разплаща заради блокираните средства

Нов кредит в размер до 20 942 793, 32 лева. лева е на път да тегли Община Бургас. Става въпрос за временен безлихвен заем от Централния републикански бюджет. Новото задължение се налага заради ситуацията с Корпоративна търговска банка (КТБ), която е поставена под специален надзор. Точно толкова са общинските пари депозирани в банката на Цветан Василев, гарантирани на 100 % с държавни ценни книжа.
В момента Общината е в невъзможност да се разплаща заради блокираните пари, става ясно от докладна записка на кмета Димитър Николов. Тя ще бъде разгледана на извънредна сесия на Местния парламент днес.
Тези пари са крайно необходими за разплащане на задължения за съфинансиране и изпълнение на проекти по оперативни програми, сред които инфраструктурни обекти, проекти по Околна среда, в областта на образованието и културата и др. Спрените европейски пари по програма „Околна среда” допълнително утежняват ситуацията. Към момента Общината се разплаща със собствени средства, което затруднява финансовото й положение, което може да се влоши.
Неритмичното постъпване на собствени приходи през последното тримесечие би могло да доведе до забавяне на плащанията, което пък би се отразило неблагоприятно върху сроковете за реализирането им. „Безспорно, предвид мащабите им, възниква опасността да последва значителна или трудно поправима вреда”, пише кметът в докладната, която се очаква да предизвика сериозни дебати.
Предвижда се кредитът да бъде погасен, когато бъдат отблокирани парите в КТБ, но не по-късно от края на следващата бюджетна година.
На извънредната сесия предстои да се вземе решение за отпускане на финансова помощ в размер на по 6000 лева за семействата на двете жени – Недялка Танева и Камелия Желязкова, загинали трагично край Отманли след потопа в петък през нощта/burgas.topnovini