Над два пъти е нараснал износът ни на дървесина за страни от ЕС

Агенцията по горите ще уведомява кметовете, когато започва планирана сеч в тяхната община

Износът на дървесина през тази година е малко над 329 хиляди тона на фона на близо 166 хиляди тона за цялата 2013 година, и това само за страни извън ЕС - Турция и Македония, сочат данни на Агенция „Митници", съобщи „Хоризонт".

Само през пристанище „Бургас-запад" на ден излизат по 8 ТИР-а родна дървесина, отправена

най-вероятно за Турция, посочват източници на националното радио.До момента от държавните гори, само за тази година, са добити 2 милиона 950 хиляди куб. метра дървесина. За същия период миналата година са добити 3 милиона и 86 хиляди куб.метра, т.е със 140 хиляди кубика по-малко имаме добив през тази година, каза в ефира на БНР изпълнителният директор на Агенцията по горите Тони Кръстев.
Според него причината за по-големия износ за Турция и Гърция е състоянието на вътрешния пазар на дървесината.

Предполагам, че отчетът за годината ще бъде аналогичен на миналогодишния, т.е всичко ще бъде в рамките на производствените възможности на българските горски предприятия. Няма причини да се съмняваме, че от частните гори ще бъде нещо по-различно. Като цяло очакваме добивът на дървесина за тази година да бъде аналогичен на миналогодишния, добави Кръстев.
Той обясни, че планираната сеч гарантира добро изпълнение на лесовъдските изисквания. Съвсем друг въпрос е бракониерската сеч, това е престъпление. Тук служителите на агенцията вървят рамо до рамо със служителите на МВР, каза още Кръстев.
Той коментира още, че се работи с 440 горски инспектори, а трябва да са 1000.  Недостиг има и при бюджета на агенцията, който е разчетен само до септември.
Той посочи, че административният процес е на ниво.

При 15-16 хиляди акта имаме под 2% отменени от съда, но имаме 15% събираемост. За тази година, до този момент имаме 26 присъди. Над 1 милион и 600 лева са наложените глоби, но ние нямаме правомощия по събирането на тези наказателни постановления. Правомощията са на НАП. Проблемът е, че голяма част от нарушителите нямат официален доход и имущество. Ние от години предлагаме да бъде въведен принудителният труд като форма на наказание, обясни изпълнителният директор на Агенцията по горите.
Кръстев каза още, че от тази година Агенцията по горите ще уведомява кметовете, когато започва планирана сеч в тяхната община.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен