Новата позиция на Кристалина Георгиева в ЕК е огромен успех за България

Георгиева ще е много полезна за ЕС, убеден е президентът

Изборът на Кристалина Георгиева за заместник-председател на ЕК и фактът, че в ръцете й е поверен един от най-важните и влиятелни ресори в комисията - а именно бюджетът на ЕС и човешките ресурси, представлява изключително висока оценка преди всичко за нея като професионалист и убеден европеец. Това заяви президентът Росен Плевнелиев по повод избора на Кристалина Георгиева за заместник-председател на Европейската комисия и еврокомисар по бюджет и човешки ресурси.

Безспорни са репутацията и признанието за работата на Кристалина Георгиева по света. Убедени сме, че от новата много по-висока и отговорна позиция комисар Георгиева ще бъде изключително полезна на обединена Европа в този труден момент, като резултатите, които ще постигне, и работата, която ще свърши, ще получат своята висока оценка в Европа и по света.

За първи път България получава толкова висока позиция в ЕК. Това представлява огромен успех за държавата и ще допринесе  за подобряване на позициите на страната на европейската сцена, както и за задълбочаване на процесите на европейската интеграция. Това, че България ще получи за първи път позицията Вицепрезидент на ЕК доказва, че Европа не се дели на силни и слаби, на малки и големи, на стари и на нови държави-членки.

Когато България излъчи достоен кандидат, с необходимите качества и международен авторитет, когато българската дипломация си свърши по най-добрия начин работата, това се оценява от нашите партньори и получаваме доверието на цяла Европа, включително и за безспорно един от най-важните ресори, какъвто е бюджетът.

Надявам се с този избор всички в България да разберем, че песимизмът ни е илюзорен и че трябва да бъдем все по-амбициозни. А когато имаме наистина силна кандидатура, каквато безспорно бе тази на Кристалина Георгиева, трябва  да можем да загърбим партийните си пристрастия и да подкрепяме решения, които са добри за страната. Успехът на България няма цвят и партийна принадлежност, а днешното събитие е без съмнение голямо постижение за страната ни.

Пожелавам успех на членовете на новата Европейска комисия и вярвам, че ще работят за една по-силна и обединена Европа, се посочва в позицията на държавния глава.