Стара Загора остана без секционни комисии за изборите на 5 октомври

Мисия

10-09-2014, 18:44

Автор:

Starazagorautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Избирателната секция в Хан Аспарухово скара ДПС и БСП

На заседанието на ЦИК не е имало кворум

На днешното си заседание ЦИК не успя да назначи съставите на секционните избирателни комисии за 27-ми Старозагорски избирателен район.

Решение не е било взето поради липса на кворум. На заседанието са присъствали 12 души от целия 21-членен състав на ЦИК. 7 от присъстващите са гласували „За", 5 са гласували „против", съобщи председателят на РИК-Стара Загора Таньо Брайков.

По думите му, за да бъде прието решение е необходимо „за" да са гласували 9 или 10 от членовете на ЦИК. В противен случай то се счита за отхвърлено. Централната избирателна комисия не е посочила с какви мотиви се е случило това.

Според правилника за дейността на ЦИК именно тя е тази, която назначава секционните избирателни комисии когато РИК или ОИК не са направили това. Назначаването от ЦИК става „в срок не по-късно от 25 дни преди изборния ден".

В Изборния кодекс пък е записано, че решенията на ЦИК се вземат с квалифицирано мнозинство.

Така Старозагорски избирателен район се изправя пред реалната заплаха да остане без секционни комисии за изборния ден. Според Брайков, вариантите са два. Единият от тях е някоя от партиите, които ще участват в предстоящите избори, да пусне жалба до Висшия административен съд и той да реши за назначаването на СИК. Другият вариант е свързан с чл. 93, ал. 13 от Изборния кодекс, според който ЦИК е единственият упълномощен орган да назначи СИК по места, ако преди това не е било постигнато съгласие в РИК.

Секционните избирателни комисии в Стара Загора не бяха назначени, защото на първото събрание на 27 август от „Коалиция за България“ и ББЦ бяха несъгласни с определени членове на СИК на няколко места.

Общо 206 ще бъдат избирателните секции на територията на община Стара Загора на предстоящите парламентарни избори. 4 от тях са подвижни.