Болестта на Мона Лиза идва с висок холестерол, откриха терапия за нея

Животът

11-09-2014, 08:25

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Откриха терапия, която се справя със заболяването

Има българи, чиито нива на лошия холестерол или т.нар. LDL, са изключително високи - над 7 mmol/l. А нормата е до 2,6 mmol/l. При тези хора се натрупват липиди в кръвоносните съдове, както и на специфични места като Ахилесовото сухожилие, което силно се удебелява. Същото се случва по ставите на лакътя и ръцете. Става дума за образувания като възелчета, които лекарите наричат сухожилни ксантоми.

В очите отлаганията на холестерола се откриват под формата на полукръгове. А по лицето се появяват жълтеникави образувания - на медицински език ксантелазми. Тези симптоми се наблюдават при един на 200 българи. И всички те са засегнати от заболяването фамилна хиперхолестеролемия, позната още като болестта на Мона Лиза. Заболяването е кръстено на нея, тъй като великият ренесансов художник Леонардо да Винчи първи, и то много добре, описва външните прояви на страданието.

Мона Лиза е имала издайническите жълтеникави образувания по лицето, които ясно се виждат на шедьовъра. А специалистите са категорични, че те не са придатък на картината, нито са последствие от времето върху нея. Просто Да Винчи ги е нарисувал и затова казваме, че първият диагностициран пациент с фамилната хиперхолестеролемия е точно Мона Лиза.

Лечението на заболяването е медикаментозно. "Но дори и с прилаганите до момента статини, много малко от пациентите - максимум 18%, достигат прицелните стойности на холестерола. С нова терапия обаче стойностите вече се понижават при 60% от болните, което е изключителен успех!", заяви американският професор от университета в Синсинати Иван Щайн на конгреса на Европейската асоциация по кардиология в Барселона. За форума в испанския град пристигнаха над 30 000 кардиолози от цял свят, както и от България.

Новото лечение на фамилната хиперхолестеролемия е инжекционно. То се извършва един път на 2 седмици или един път месечно. Направените проучвания при 6800 пациенти доказват, че терапията е безопасна, ефикасна и осигурява желаното действие при болните с висок холестерол, които приемат статини, при тези, които имат непоносимост към тях и които вземат или не други медикаменти, понижаващи липидите.

"Просто казано - представеното лечение в Барселона води до резултат при различните групи пациенти с висок холестерол и с фамилна хиперхолестеролемия", каза проф. Щайн.

Производителят на новия медикамент вече е подал заявление за регистрацията му в Европейската агенция по лекарствата. Очаква се препаратът да е достъпен за болните българи след около 2 години.

Механизмът на действие на препарата е да подпомага чернодробната клетка да преработва молекулите холестерол, като се справя с влиянието на една "лоша" молекула. Тя се казва PCSK9 и възпрепятства важния процес. А това се дължи на генетичното увреждане, идващо от болестта фамилна хиперхолестеролемия. Ако не се помогне на чернодробната клетка, тя не разгражда холестерола, той остава в кръвоносните съдове, където образува плаки, води до запушвания и така се стига до инфаркт или инсулт. Диагностиката е обикновен кръвен тест.

Заболелите са 35 млн. души в цял свят

Близо 50% от европейците между 35 и 64 г. имат висок общ холестерол - над 6,5 mmol/l (освен лош, има и добър холестерол, като двата вида съставляват общия). Затова тези пациенти приемат медикаменти за понижаване на липидите в кръвта. Конкретно от болестта на Мона Лиза страдат над 35 млн. души по света. Тя е изключително опасна, тъй като при нея рискът от инфаркт е 20 пъти по-висок, а и той настъпва в много ранна възраст. Заболяването е наследствено и ако човек е атакуван от него, 50% е вероятността да се предаде на децата му.

А когато върху наследствената предразположеност се натрупат и рисковите фактори затлъстяване, обездвижване, високо кръвно налягане, злоупотреба с цигари и алкохол, диабет, опасността от отключването става още по-голяма, казаха още на конгреса в Барселона на Европейската асоциация по кардиология, на която присъства пратеник на "Труд".

За съжаление 90% от пациентите с фамилната хиперхолестеролемия не са диагностицирани. Т.е. не подозират за заболяването си и научават за него едва след като получат инфаркт. Проучване, проведено сред 500 кардиолози в САЩ през септември м.г. показва, че 80% от тях не знаят колко често се среща болестта на Мона Лиза. Нито един от тях не е наясно, че тя води до 20 пъти по-ранна поява на инфаркт и въобще не питат болния дали страда от болестта.

А откриването е много лесно - с обикновен кръвен или генетичен тест. Почти сигурно е, че ако лошият холестерол е над 8 mmol/l, то болният е с фамилна хиперхолестеролемия. Държавата, която служи за пример в цял свят и в която 71% от болните с фамилната хиперхолестеролемия са диагностицирани, е Холандия. Във Великобритания този процент е 12, в САЩ, Япония, Мексико и България той е под 1%.