Козметика от естествени продукти - ето как!

Най-добрите рецепти за натурален шампоан, балсам и маска за коса

Естествените продукти са безспорно най-добрият избор, който можете да направите! И това се отнася не само до храната, която слагате в устата си, а и за козметичните продукти, които използвате. Разкрасяващите и измиващите продукти днес са препълнени с изкуствени и вредни съставки, които предизвикват различни заболявания и проблеми. Затова можете да си направите много лесно натурални шампоани, балсами, маски за лице и дори сухи шампоани вкъщи.
Натурален шампоан
Смесете на равни части дестилирана вода и течен кастилски сапун без добавени аромати (намира се по биомагазините). Добавете няколко капки етерични масла (розмарин, лавандула, мента) и сте готови! Можете да експериментирате с добавяне на различни съставки за подхранване – мед, гел от жожоба, алое вера, сушени билки, бира и др.

Естествен балсам
Изберете базова съставка от хладилника си. Това може да е кисело мляко, например, или авокадо, банан и др. След това го смесете с няколко капки зехтин или кокосово масло. Този натурален балсам предпазва от накъсване и заплитане на краищата на косата.
Добавете мед или яйчен жълтък за блясък.
Изсветляващ шампоан
Тази рецепта може да се прилага 2 пъти месечно. Смесете 1-2 чаши топла вода с една супена лъжичка сода за хляб и една чаена лъжичка ябълков оцет. Приложете върху косата за няколко минути и изплакнете.
Маска за коса
Просто е – нанесете 1 супена лъжица кокосово масло по краищата на косата си. Оставете да подейства за няколко минути и изплакнете. Препоръчително е процедурата да се прави 1-2 пъти седмично, за да има ефект.
Сух шампоан
Сухият шампоан е чудесен вариант, когато нямаме време да мием косата, а трябва да я приведем във вид. Вземете кокосово мляко на прах, царевично брашно, бебешка пудра и бакпулвер. Смесете всички съставки и втрийте в корените. Тези съставки ще матират косата и ще засушат мазнината, тръгнала по корените.

az-jenata.bg