Милена Дамянова: Всяка реформа и особено смелата има нужда от обществена подкрепа

Необходими са инвестиции и ресурсно обезпечение

Всяка реформа и особено смелата има нужда от обществена подкрепа, за да бъде реализирана. Това каза на среща с повече от седемдесет лекари, медицински сестри и медицински персонал в МБАЛ-Силистра водачът на листата за 20 МИР от ПП ГЕРБ Милена Дамянова. „Наша задача и цел е да включим в управленската си програма това, което можем да изпълним. Реформата в здравеопазването е необходима и тя трябва да започне от превенцията и здравното образование в училище“, каза Дамянова. Тя посочи, че основно предложение на ПП ГЕРБ, залегнало в управленската програма е изработването на единни стандарти за управление на болниците, замяна на клиничните пътеки с диагностично свързани групи, за да бъдат компенсирани сегашните дефицити, както и нов подход за формирането на Националната  здравна карта. „Ние предлагаме оптимизиране на структурите чрез функционално коопериране на лечебните заведения в областта. Така ще може да се очертае ясно пътят на пациента и да се планират инвестициите в материално-техническа база и кадри “, посочи Милена Дамянова.

„Необходими са инвестиции и ресурсно обезпечение. Ние имаме предложение и за замяна на лекарите в линейките с парамедици, каквато знаете, че е практиката в редица държави“, обясни Дамянова.

Вторият в листата на ПП ГЕРБ Алтимир Адамов допълни, че приоритетите в управленската програма ще бъдат допълвани след срещите с гражданите.

Стефан Господинов, областен координатор на партията и кандидат за народен представител, подчерта, че най-важният ресурс са кадрите, а в здравеопазването техният дефицит е вече твърде осезаем. „За нас е важно да бъдат задържани младите специалисти и ще търсим възможности това да се случи“, каза Господинов.

На въпрос относно демографския срив в областта и прехвърлянето на държавни структури към съседни области Милена Дамянова отговори, че единственият път за икономическо съживяване на региона е изграждането на Дунав мост ІІІ при Силистра-Кълъраш. „Третият мост над Дунав при Силистра е приоритет за ГЕРБ. Само преди две седмици нашите евродепутати приеха декларация в подкрепа на това третият мост над Дунав да бъде именно тук. Знам, че с години се говори за това. И ви уверявам, че това не е поредното предизборно говорене, защото ние поемаме само ангажименти, които можем да изпълним“, каза Дамянова.