Цветан Цветанов е победителят в предизборния дебат на Нова телевизия на тема "Сигурност"

Политика

14-09-2014, 07:09

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Партията на Бареков се представи най-зле и получи най-ниско одобрение от гражданите

Бившият вътрешен министър Цветан Цветанов и зам.-председател на ГЕРБ се оказа големият победител в телевизионния дебат на Нова ТВ „Кастинг 240”. Кандидат-депутатите мериха сили по темите „Корупция, съдебна реформа, национална сигурност, битова престъпност, купуване на гласове”. В дебата се включиха Цветан Цветанов от ГЕРБ, Атанас Мерджанов от БСП, Четин Казак от ДПС, Радан Кънев от „Реформаторския блок” и Николай Радулов от „България без цензура”.

Първи по доверие, измерено от Алфа Рисърч се нареди Цветан Цветанов с 40%, следван от Радан Кънев, който заслужи 38% одобрение на тезите си. Атанас Мерджанов остана трети с 32%. Представителят на ДПС Четин Казак изостана почти двойно и получи 16% вот, а на дъното в класацията остана Николай Радулов от ББЦ.

Гражданите реално дадоха одобрение на предизборната програма на ГЕРБ за реформи в сектора „Правосъдие и вътрешен реда”, а тезите на Цветанов се оказаха най-убедителни за гражданите.

Битовата престъпност не трябва да е само проблем на МВР, а и социален проблем с разкриване на роботни места и възможност за реализация на хората в малките населени места, подчерта Цветанов. Той изтъкна още, че управляващите по времето на тройната коалиция са пропуснали интегрирането на ромите чрез ограмотяването им и социализирането им като български граждани.

За това имаше и заделени пари от ЕС, но ние пропуснахме да тази възможност, посочи представителят на ГЕРБ.

Бившият вътрешен министър отчете, че от включването на жандармерията през последните месеци в битката с битовата престъпност реално е нямало никакъв ефект.

Тези структури имат специфично приложение, трябва да има присъствие на полицаи непрекъснато, които познават района, но да има и контрол от полицейските управления,  настоява Цветанов.

Зам.-председателят на ГЕРБ посочи, че приоритет на ГЕРБ е поставяне на камери за видеонаблюдение на възлови места в градовете, като  така ще се освободи ресурс за малките населени места.

Ще възстановим доверието на евроатлантическите партньори и на хората, които страдат по районите. За последните 12 г. МВР е най-одобрявано по времето на ГЕРБ, не само с битката с битовата престъпност, но и с тежката организирана престъпност. БСП и ДПС ни оставиха 18 отвличания, които ние прекратихме, а виновните - са в затвора. Аз съм си извлякъл поуките от допуснатите грешки, но когато се срещаш с човешките съдби, нормално е да се допускат грешки. Аз обаче ще работя за възстановяване на доверието към МВР, зарече се политикът.

Според Цветан Цветанов докладите на ЕК от 2010, 2011, 2012 говорят за реални реформи и за интегритет на системата за сигурност. Имало е увеличение на полицаите от 2000 до 8000, което е дало отражение върху борбата срещу битовата престъпност. Бившият вътрешен министър обясни, че пресрочените досъдебни производства при управлението на ГЕРБ са намалени чувствително, но законодателните промени от последната година са блокиралш системата.

Представителят на Реформаторския блок Радан Кънев изложи тезата, че преди да се говори за бързината на правораздаването, трябва да отговорим на въпроса дали Прокуратурата е независима, има ли там бизнес интереси.

„Бизнесът е рекетиран на всички нива – от този, който има една машина за пуканки, до този, който иска да вложи милиони. Предлагаме нов начин за избор на главен прокурор и на ВС. В продължение на пет години европейските доклади препоръчват пряк избор от съдиите на България, а не през корумпирани събрания. Нека МВР се занимава само с полицейски функции, а не с 1000 неща и полицаите да бъдат и в малките села, не само струпани около НС, препоръча синият лидер.