Йордан Бакалов: Новият закон за МВР не ми харесва, но го изпълнявам

Тази закон ми връзва ръцете, призна служебният вътрешен министър

Работя с главния секретар на МВР по закон, аз съм го наследил и според този закон съм с вързани ръце, заяви пред бТВ служебният вътрешен министър Йордан Бакалов. За мен най-важното е прилагането на закона. На мен този закон за МВР не ми харесва, но го изпълнявам, обясни Бакалов.  Той заяви, че в МВР командва той за прилагане на политиката, а оперативната работа е в ръцете на Светлозар Лазаров. Министърът отново призна, че не може да уволнява полицейски шефове, защото трябва да получи за това предложения от главния секретар.

Бакалов бе категоричен, че гараницята за честни и прозрачни избори зависи от закона, който са приели в парламента.
МВР ще се бори против купуването на гласове. Не ме интересуват за коя политическа сила става дума, важното е да се спазва законът. Въпросът е да можем да изработим доказателства и да приключат тези разследвания с осъдителни присъди. Хора от основните партии си организират по закон да излязат на първи позиции, чрез купуване на преференции. Повече от 10 са тези кандидати, които играят не с убеждения, а с плащане на пари, добави Бакалов.

Министърът каза още, че Инспекторатът на МВР започва нова проверка за кървавата трагедия в Лясковец, при която загина барета, а други бяха ранени. Поводът за това е подадена жалба от майката на загиналия командос Емил Шарков – Ваня Липчева.
Майката на баретата обяви, че се съмнява в истината за смъртта на своя син и започва свое разследване. Тя е убедена, че вина за провала носят главният секретар Светлозар Лазаров и шефът на баретите Георги Гайков.
При операцията на МВР в Лясковец имаше доста пропуски, но това са мои заключения от репортажите на телевизията, посочи Бакалов.