БНБ удължи срока за надзор на КТБ и ТБ „Виктория” с 2 месеца

Банката продължава да изпитва остър недостиг на ликвидност за изпълнение на задълженията си към депозантите

Управителният съвет на БНБ е взел решение за удължаване срока на специален надзор за КТБ АД и ТБ „Виктория" ЕАД с още два месеца, съответно до 20 и 22 ноември, съобщиха от БНБ.
Причината е, че продължават да са налице условията, довели до поставяне на КТБ АД под специален надзор. Банката продължава да изпитва остър недостиг на ликвидност за изпълнение на задълженията си към депозантите и други кредитори, които са в размер общо на 6 227 521 хил. лв. към септември 2014 г., а за ТВ „Виктория" ЕАД възлизат на 285 786 хил. лв., посочват от банката.

Ще бъде предоставена възможност на акционерите и други потенциални инвеститори, заявили желание за преструктуриране на КТБ АД, да отправят предложение, съдържащо конкретни финансови и правни ангажименти за предоставяне на капитал и ликвидност. Това може да стане между 28 октомври и 20 ноември на база резултата от оценката за състоянието на КТБ АД и докладваното съотношение за капиталова адекватност.

На основание на Закона за кредитните институции, УС на БНБ указва на квесторите на КТБ АД най-късно до 20.10.2014 г. да внесат в БНБ цялостна оценка на активите на КТБ АД, извършена от трите одиторски компании - „Ърнст и Янг Одит" ООД, „Делойт одит" ООД и „Афа" ООД. Съответно до 31.10.2014 г. трябва да представят в БНБ отчет за капиталовата адекватност на КТБ АД на база изготвената пълна оценка на активите и след извършване на съответни счетоводни операции.

На база резултата от оценката на активите на КТБ АД, докладваното съотношение на капиталовата й адекватност и заявените инвестиционни намерения от EPIC (European Privatization & Investment Corporation) в периода от 01.11.2014 г. до 20.11.2014 г. трябва да бъде взето окончателно решение относно КТБ АД, гласи още решението на БНБ.