Шест сирийски деца тръгнаха на училище в Казанлък, три - в Нова Загора

От образователните инспекторати нямат информация за броя на бежанчетата в училищна възраст

На 15 септември шест сирийски деца са започнали училище в СОУ "Екзарх Антим I" в град Казанлък.

Две от тях са в първи клас, три - в шести, и едно момче - в осми, съобщава директорката  на училището Радиана Стефанова.

 Децата са започнали училище по желание на родителите им. През лятото са проведени необходимите процедури в Регионалния инспекторат по образованието, за легализиране на сирийските образователни документи, съобщава изданието starozagorskinovini.com.

Според директорката, с изключение на осмокласника, другите нови ученици почти не разбират български език.

Учителите обаче считат, че именно в училище сирийчетата по-лесно и бързо ще се интегрират, ще усвоят езика и преподавания материал.

От Регионалния инспекторат по образованието в Стара Загора  са изпратили писма до всички общини и училища, за да изяснят има ли някъде деца на бежанци, които желаят да учат в българско училище, каза  Донка Стоянова, изпълняваща длъжността  началник.

В Нова Загора още три деца на сирийски бежанци от едно семейство са тръгнали на училище. Децата са на възраст първи, втори и трети клас и са записани в Начално училище „Любен Кравелов. Това съобщи директорът на Регионалния инспекторат по образованието в Сливен Бисерка Василева. 

От инспектората са поискали информация от бежанския център в новозагорското село Баня за децата в училищна възраст, които трябва да посещават  училище. До момента нямаме подадена информация от директора на центъра, съобщи Василева.