Започна стачката в мина „Черно море”! 45 миньори отказват да излязат от рудника

Работниците ще стачкуват под земята, докато не получат заплатите си

Започна ефективна безсрочна стачка в мина „Черно море”. 45 работници от нощната смяна протестират в момента под земята и отказват да излязат на повърхността. Точно в полунощ те обявиха ефективна стачка, както бе съобщено още преди три дни. Миньорите са категорични, че няма да напуснат подземните галерии, докато не получат заплатите си. Въгледобивното предприятие им дължи възнаграждения за два месеца. От месец юли до момента миньорите са получили едва по 130 лв. от заплатите си и живеят на вересия. От своя страна те за заборчнели със сметките за ток и чакат всеки момент да им дръпнат шалтера.
През последните два дни миньорите от „Черно море” обявиха стачна готовност и спираха работа за по 1 час дневно във всяка смяна.
В момента намиращите се под земята миньори държат връзка с колегите си, които не са на смяна. На място е осигурена линейка и спасителни екипи, които ще реагират в случай на инцидент. Стачката се подкрепя от двата синдиката – „Подкрепа” и „КНСБ”.
„Ще излезем от галериите и ще спрем стачката, само когато получим в дебитните си карти всички дължими пари за заплати”, обявиха днес от стачния комитет.
Мина „Черно море” се върти от години в омагьосан кръг. Предприятието добива въглища и ги продава на ТЕЦ – Сливен. От там обаче не успяват да се разплащат, защото пък НЕК дължи на ТЕЦ-а близо 6 млн. лв. От своя страна мината пък дължи 100 000 лв за електроенергия и е заплашена от спиране на тока.
Заради ескалиращото напрежение сред миньорите и започналата стачка, днес в Бургас ще се проведе Кръгла маса по проблемите на енергетиката и в частност на въгледобива в страната.
Кръглата маса ще се проведе в Капитанска зала на "Интерхотел България". В дискусията ще вземат участие засегнатите страни, експерти и представители на държавата и общината.