Димитър Бойчев: Трябват мерки за да няма спад в приходите от туризъм

За първо лято от 8 години насам отчитат с 20 на сто по-ниски обороти

Трябва да бъдат взети адекватни мерки за да не се допусне следващ туристически сезон със спад в приходите като нястоящия, коментира областниятлидер на ГЕРБ - Бургас - Димитър Бойчев.

По думите му, през 2014 година има отчетени по-ниски обороти с около 20 сто, спрямо лято`2013. "Подобни занижени стойности по Южното Черноморие не са били регистрирани през последните осем години. Положението ще стане много сериозно, ако допуснем следващия туристически сезон да се случи същото", каза още вторият в бургаската листа.

Според г-н Бойчев, за да се избегне сътресение в този сектор, който формира 16 на сто от брутния вътрешен продукт на страната, е необхоимо държавата да помогне на този отрасъл. Това по думите му, би могло да стане със създаването на министерство по туризма, с конкретни функции. То трябва да бъде в помощ на частния сектор, каквато е например организацията на добрата реклама на туристическия продукт, който страната ни може да предложи по света. 

Идеята е да не се допуска загуба на конкретни пазари, при които вече пета поредна година е регистриран сериозен отлив от България.