Мария Габриел: Епидемията „Ебола” е предизвикателство за международната общност, а не само за Африка

Бързото разпространение на вируса Ебола в Западна Африка и реакцията на ЕС беше тема на дебат, проведен от Европейския парламент с членове на Съвета и Европейската комисия. Епидемията придобива застрашителни размери и налага единен отговор на ЕС за справяне със ситуацията. Евродепутатите приеха резолюция по въпроса, чийто съавтор беше и евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Мария Габриел, която също така е зам.-председател на Групата на ЕНП и ръководител на делегацията на ГЕРБ в Европейския парламент. В обяснение на вот по резолюцията тя обърна внимание на мащаба на епидемията като смъртни случаи и географско покритие.

„Вирусът „Ебола” не е само африкански проблем. Бързото му разпространение изненада международната общност и трябва да си извадим поуки от това. Необходим е координиран международен отговор за ограничаване на епидемията, но преди всичко трябва да насърчим споделената отговорност на африканските страни и да подкрепяме техните усилия”, посочи Мария Габриел. Според нея подкрепата не трябва да се заключава само в предоставянето на финансови средства, но и в осигуряването на квалифициран медицински персонал, включително от страна на ЕС и държавите-членки.

„Епидемията извади на повърхността предизвикателствата пред африканския континент. От една страна са границите, здравните системи, крехкото здраве, а от друга страна – необходимостта от подобрена международна координация в научната, медицинската и хуманитарната области.”, заяви зам.-председателят на Групата на ЕНП.

Не на последно място Мария Габриел наблегна на важността да се предвидят дългосрочните последствия от епидемията, включително социалните последствия за африканския континент. „Вирусът върлува в зона, където живеят 4,5 милиона деца на възраст под 5 години, а жените са засегнати от вируса в по-голяма степен от мъжете - 75% от случаите са жени. Това е очевидна заплаха за развитието на Африка. С резолюцията искаме да насърчим международните партньори да предложат здравословни, научни и свързани със безопасността препоръки за смекчаване на тези последици.”, подчерта евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен