Нов вирус тръшна 31 деца, 15-годишен в реанимация с алергия от антибиотик

Нов вирус със силни болки в гърлото, кашлица и хрема поваля деца и възрастни в Благоевград

Три деца, сред тях едномесечно кърмаче и едногодишно дете, са приети по спешност с усложнения от остра вирусна инфекция миналата нощ в благоевградската болница.
15-годишен тийнейджър е в реанимация, след като направил остра алергия от назначен антибиотик за вирусна инфекция. Той получил обрив по тялото и за овладяване на проявената свръхчувствителност е настанен за лечение под активно наблюдение на специалисти, пише в. „Струма”. На 31 деца, от кърмачета до 18-годишни, е проведено лечение в детското отделение от началото на месеца до 19 септември, съобщиха от МБАЛ – Благоевград. Рязко повишаване на заболеваемостта няма, 13 деца са хоспитализирани за седмица. Малки пациенти с тежки усложнения с дихателна недостатъчност няма.
През есента най-уязвими са носоглътката и устната кухина, основно вирусните заболявания се разпространяват с кихане и кашляне, а децата вече се завърнаха в учебните заведения и детските градини, където инфекциите се предават най-бързо.
Здравните специалисти поясняват, че причинители на подобни оплаквания-силни болки в гърлото и кашлица, са различни респираторни вируси , предшестващи първата вълна на грипа. За тяхното развитие спомагат големите различия в температурите на въздуха през различните части на денонощието, както и ежедневният стрес и слаб имунитет.  
Освен подходящото облекло за сезона, е важно да спазваме и правилото за здравословно хранене. Есента е щедър сезон и ни предлага разнообразие от вкусни плодове и зеленчуци, направете подходящо меню с полезни храни и повишете силите на организма на децата и себе си, съветват медиците.