След захлаждането: Бум на тигрови комари в Бургас, хората в потрес

Животът

20-09-2014, 14:44

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Тигровите комари ни хапят още от 2011 година

Новият вид са по-агресивни, нападат и сутрин, и вечер

Само месец след като бяха регистрирани първите тигрови комари в Бургас, има нашествие от тях в града. След лекото захлаждане през изминалите дни се оказа, че града е пълен с рояци от новите агресивни кръвопийци, които хапят и сутрин, и вечер.

Читатели на BUrgas.utre.bg се оплакаха, че в района на централните гробища "буквално не стои на едно място от рояците комари".

Същото е положението и в по-влажните райони на Бургас като парк "Езеро".  Предвид спокойният сезон по отношение на комарите, сега те могат да бъдат видени цели облаци от тях навсякъде.

Вече са проведени нялколко серии от прескане срещщу насекомите, заделени са и допълнителни средства за борба с тях. 

Областният управител на Бургас Павел Маринов свиква спешно епизоотичната комисия заради появили се огнища на тигров комар в региона на 17 септември. 

От Районният център по здравеопазване обявиха, че няма причина за страх и притеснение от зарази.

 

Бургаска област се смята обаче за рискова заради наличието на летища, пристанища и митнически складове, които са потенциални приносители на жилещото от Южна Азия. Като пограничен район тигровият комар може да се пренася и от гумите на автобуси и коли.

Затова се очаква всички общини да бъдат спешени да предприремат действия за дезинсекция срещу опасното кръвосмучещо.

От регионалната здравна инспекция вече са определили координатор за Бургаско, който да движи превантивния контрол срещу разпространението на насекомото.