Учени: Животът на Марс е възможен, нищо, че не сме го открили

Английски и гръцки учени откриха следи от вода в марсиански метеорит

Учени установиха, че във вътрешността на марсиански метеорит някога е имало вода, съобщи БТА, цитирйки Сайънс дейли. Това подкрепя хипотезага, че в древността на Марс е имало всички нужни за живота съставки. Всъщност те може би съществуват там и сега.

Въпросният метеорит е известен под названието Нахла. Той се е откъснал от марсианската повърхност в резултат на сблъсък с друго тяло преди повече от 1,3 милиарда години и по-късно е паднал на Земята. Марсианският метеорит предоставя на учените рядката възможност да хвърлят поглед върху геоложкото минало на Червената планета.

Докато изследвали парчето скала, учени от университета в Манчестър, Англия, и Националния технически университет в Атина, Гърция, открили малка кухина във вътрешността му. След последвалите нови наблюдения учените констатирали, че в кухината някога е имало вода. Според тях това е поредното доказателство, че на Марс в миналото може да е имало живот и че форми на живот може би и днес се крият под марсианската повърхност.

"Успяхме да покажем, че нужната за поява на живот среда е налице", заяви проф. Иън Лайън от университета в Манчестър. "Тя не е прекалено студена, нито прекалено негостоприемна. Например, би могло там да има бактериен живот, макар да не сме го открили. Просто трябва да се съберат няколко елемента от пъзела - марсиански живот може да е имало, а под някаква форма може да съществува и днес."

Проф. Лайън и колегите му планират нови изследвания върху метеорита за търсене на биомаркери, които да свидетелстват за наличие на живи организми.