Шаржове на Чудомир, Илия Бешков и други майстори от днес в Казанлък

Откриването е от 17.30ч. в Художествена галерия – Казанлък

38 шаржа на майстори на карикатурното изображение са подредени от днес в Казанлъшката художествена галерия.

Александър Божинов, Александър Добринов, Тодор Карасимеонов, Димитър Чорбаджийски-Чудомир, Илия Бешков, Кирил Буюклийски, Стоян Йорданов и Теню Пиндарев са представени с по няколко шаржа на известни български личности от началото и средата на миналия век. Сборната колекция представлява сбирка от шаржове, рисувани в различни стилове и техники – акварел, рисунки с туш и перо, цветен молив, смесена техника.
Представени са усмихнатите физиономии на Христина Морфова и Панчо Владигеров, на двете поетеси Дора Габе и Елисавета Багрява (всяка издигнала високо пред другата собствената си лира), щръкналите перчеми на Константин Щъркелов, на Чудомир и проф.Балабанов, зализаните алаброси на проф.Богдан Филов и Тодор Христов, погледът и настръхналите мустаци на художника Васил Маринов, още - протегнатият любознателен нос на д-р Петър Берон, вижда се и Емилиян Станев, отстрелял всички литературни жанрове, и Петър Топузов, Иван Енчев-Видю, и персонажите на Чудомир, още много окарикатурени образи на колеги и приятели на художниците. Всичките те, носещи духа на едни времена, в които шегата с Другия изглежда е била важна и възможна, независимо от общественото му положение и социална дейност. Подсилването на характерни черти и кривици тогава са отваряли устите за широк смях, за приятелски и авто-смях, и са действали очистително.
Представяща ни едновременно възможностите и на портрета, и на карикатурата, изложбата „Майстори на шаржа” ни придърпва с лекота в стаята на смеха, в пространството на увековечени с усмивка познати и обичани български лица.
Творбите са притежание на Художествена галерия – Казанлък, на Литературно-художествен музей „Чудомир” и на Художествена галерия Стара Загора са подредени в залата за временни изложби в казанлъшката галерия.
Изложбата ще бъде предоставена на вниманието на своята публика до 26 октомври 2014 г.