Най-новият спектакъл на операта „Тоска“ - с премиерни дати 30 септември и 1 октомври

Стара Загора Лайф

25-09-2014, 12:04

Автор:

Starazagorautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Билетите за премиерата на "Тоска" са вече в продажба-видео

Произведението на Пучини вече 114 години остава една от най-поставяните и гледани опери

На 30 септември и 1 октомври от 19,00 часа са премиерните дати на операта "Тоска" на Старозагорска сцена.

Режисьор на спектакъла е Кузман Попов. В творческата биография на Кузман Попов фигурират реализациите на 10 драматични и над 100 оперни произведения, а също така и значителен брой музикални предавания в Българската национална телевизия. Прави постановки на сцените на оперите в България, Турция, Египет, Гърция, Башкирия, Македония и др. Висока е оценката на българската и чуждестранна критика за творческите постижения на Кузман Попов, получил редица награди за своето майсторство.
Художник на спектакъла е старозагорката Мария Диманова. През 1998 година е номинирана за наградата „Икар“ за сценографията на пиесата „Живият труп“ на Малък градски театър зад канала-София, а през 1996г. получава награда Аскеер за сценографията на „Ромео и Жулиета“ в същия театър.
Диригенти на спектакъла са Стефан Линев и Красимир Къшев.
За изпълнителите:
Специално участие на Камен Чанев в ролята на Марио Каварадоси. Прочутият далеч зад границите на България тенор ще гостува на премиерата на 30 септември. Чанев е работил с Александрина Милчева, Гена Димитрова, Леоне Маджера (пианистът на Лучано Павароти). Лауреат е на конкурса “Йоси Бьорлинг”, Швеция. Изявява се в основния теноров репертоар - освен в България и на големите оперни сцени в Европа, Азия и САЩ. Има престижни ангажименти на сцените на Виенската Щатсопера (в ролите на Де Грийо от „Манон Леско” и на Пинкертон от „Мадам Бътерфлай”) и на Арена Ди Верона (Калаф от „Турандот”). Репертоарът на певеца е разнообразен и включва над 30 главни роли (“Аида”, “Дон Карлос”, “Травиата”, “Риголето”, “Селска чест”, “Палячи”, “Трубадур”, “Мадам Бътерфлай”, “Тоска”, „Риголето”, „Кармен”), както и теноровите партии от кантатно-ораториалните произведения „Девета симфония” на Бетовен, „Реквием” на Моцарт, Верди и Дворжак, „Стабат матер” на Росини, „Симфония №8” на Малер.
Таня Иванова – сопрано
Таня Иванова прави своя дебю на сцената на Старозагорската опера в ролята на Елена от оперетата "Хубавата Елена" на Офенбах под режисурата на Хачо Бояджиев. През сезон 2012-2013 с диригента Иван Ангелов прави записи на арии от Пучини, Верди и Дворжак в БНР, дебютира в ролята на Одабела от операта «Атила» на Верди на сцената на Античен театър Пловдив, с диригент Лучано ди Мартино. През миналия сезон изпълнява ролята на Мадам Бътерфлай от едноименната опера на Пучини на сцените на оперните театри в Пловдив и Стара Загора.
Ива Йонова - сопрано
Певицата е приета с конкурс сред повече от 500 кандидати в Международното студио за белканто във Виньола (2008), където и до днес работи със световноизвестната оперна звезда Мирела Френи. Ива Йонова дебютира в ролята на Бастиена в „Бастиен и Бастиена” от Моцарт с Мюнхенската Филхармония, след което печели награди в редица международни конкурси, като ”Мими Балканска” (1997), „Ерика Кьот” в Германия (1999), „Хайнрих Щрекер” във Виена (2001), „Музика Виена” (2008)”. Участва в редица международни фестивали: Екс ан прованс (Франция), Хелзинки (Финландия), Виенски музикални седмици (Австрия, Бароков фестивал „Амброне” (Франция), Моцартов фестивал Премено (Италия). Работи с диригенти като Зубин Мета, Александър Бригер, Риналдо Алесандрини, Фабрицио Вентура, Диан Чобанов и др.
Добромир Момеков - баритон
Специализант в академията на "Арена ди Верона", участва в майсторски класове на Калуди Калудов и Райна Кабаиванска.
ОЩЕ и:
Солистите на Държавна опера-Стара Загора: Елена Баръмова /Тоска/, Борис Тасков и Милко Михайлов /Марио Каварадоси/, Александър Марулев /Анджелоти/ и др.
В ролята на Барон Скарпия ще видите и Крум Гълъбов-гост.
Диан Георгиев като Анджелоти в „Тоска“.
Даниел Дамянов като Марио Каварадоси в „Тоска“.
Повече за „Тоска“
Премиерата на „Тоска“ се е състояла на 14 януари 1900 в театър “Констанца”в Рим. Пучини е извикан на сцената 22 пъти под бурни аплодисменти. Още същата година операта се поставя в Лондон и Париж, а след това и във всички оперни театри на света. За пръв път у нас „Тоска“ се изнася от Софийската народна опера през 1925 г. под диригентството на Юрий Померанцев в сценична постановка на Хр. Попов.
На 18 декември 1937 година „Тоска“ е поставена за първи път в Стара Загора. Режисьор на спектакъла е самият Стефан Македонски, диригент е Петър Спиридонов, художник д-р Бучински, хормайстор Борис Фетваджиев. Следват премиери през 1945, 1954, 1965, 1977, 1984, 1989, 1992. Последната е на 1 юли 1998 г. - диригент Недялко Недялков-гост, режисьор Нина Найденова, художник Радостин Чомаков, хормайстор Емил Минев.