Кандидат-депутати от ГЕРБ разговаряха с лекарите от 8-о ДКЦ в София

На срещата бяха обсъдени проблемите, които медиците срещат в ежедневната си работа

Кандидатите за народни представители от ПП ГЕРБ за 25 МИР Красимир Велчев, Лъчезар Иванов, Снежана Дукова и Анна Александрова проведоха среща-дискусия на тема „Здравеопазване“ с лекарите и медицинския екип от 8 ДКЦ в столицата. По време на срещата бяха обсъдени проблемите, които лекарите срещат в работата си, като представителите на ГЕРБ представиха реални решения от управленската програма на партията в сектор „Здравеопазване“. 

„Неефективното използване на средствата за здравеопазване е голям проблем, освен че парите за здраве не стигат. За да подобрим здравеопазването не е достатъчно да наливаме повече средства. Необходима е нова система за организация на сектора, която да гарантира, че средствата отиват за наистина необходими болнични и извънболнични процедури“, заяви Лъчезар Иванов. По думите му, лекарите трябва да получават достойни заплати, а парите за доболнична помощ да се увеличат с акцент върху специалистите. „Ефективността на специалистите в момента е малка, а работата им не се използва рационално“, добави Иванов.

Кандидатите за народни представители от ПП ГЕРБ за 25 МИР поясниха, че част от планираните реформи на болничната медицинска помощ в управленската програма на ГЕРБ включват сключване на договори само с лечебни заведения, предлагащи най-добро качество, равнопоставеност и безопасност на пациентите. Лъчезар Иванов подчерта, че трябва да се избегнат дублиращите функции, които извършват лечебните заведения. По думите му, дейностите трябва да бъдат оптимизирани и да се допълват.

"Здравните проблеми на нацията са проблеми на бъдещето и съдбата на държавата. Хората трябва да оздравяват, а не да идват при вас всеки път по-болни“, коментира Красимир Велчев. Той попита медиците каква е тяхната визия за реформиране на здравната система и даде заявка срещите им да продължат, а рационалните предложения  да бъдат придвижени до законодателни инициативи в следващото Народно събрание.