Снимки и исторически документи за цар Самуил красят Читалището в Симитли

Уникална изложба, посветена на 1000-годишнината от смъртта на българския цар Самуил, гостува в симитлийска община

От 25.09.2014 г. до 01.10.2014 жителите на град Симитли могат да посетят гостуващата изложба. Постерите, които разказват за живота и делото на владетеля, са подредени във фоайето на читалище „Св. Климент Охридски” в град Симитли.

На 06.10.2014 г ./датата на смъртта на Самуил/ ще бъде отслужена заупокойна света литургия за българския цар Самуил в храм „Рождество на Пресвета Богородица” гр. Симитли от 9.30 ч.

Изложбата е в общината вече втора седмица. От 15 до 19 септември бе подредена в училището в Симитли. От 22 до 24 септември изложбата пък гостува в училището в село Крупник, от 25 до 27 септември постерите бяха подредени в училището в село Долно Осеново, съобщи simitli.info. Община Симитли стана партньор и даде съгласието си изложбата да посети общината до края на септември, като част от празненствата по повод 1000 години от кончината на българския цар Самуил.
От 1 до 6 юни 2014 година се проведе Национална студентска експедиция “По местата на Самуиловата държава” под патронажа на Българската академия на науките.
Експедицията посети градове и места, свързани с цар Самуил и последните години на Първото българско царство в днешните Република България, Република Гърция, Бивша Югославска Република Македония и Република Албания. Изложбата е подготвена от Националния археологически институт с музей при Българска академия на науките и от Центъра за славянско – византийски проучвания. Тя е част от събитията, с които страната ни ще отбележи 1000-годишнината от смъртта на българския владетел Самуил.
Над 590 000 лв. бяха отпуснати от правителството за отбелязването на 1000 години от смъртта на цар Самуил. Със сумата ще разполагат БАН и Министерството на отбраната, които ще бъдат организатори на програмата за отбелязване на годишнината.
Министерството на отбраната е получило 9800 лв., които да бъдат използвани за преместването на паметника на цар Самуил в центъра на Кресна, който в момента се намира на входа на закритото военно поделение в града. Годишнината ще бъде почетена от 18 събития през годината, сред които международна конференция, изложби, концерт и издаване на юбилейни книги.