Има опасност от преливане на реките в Бургаско заради очаквани силни валежи

Животът

27-09-2014, 10:46

Снимка:

pressadaily.bg

Автор:

burgasutre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Очакват се силни валежи тази нощ

За опасно време в съботния ден предупреждават отново синоптиците. Жълт код за силен вятър и обилни валежи е обявен в Бургаско, съобщават от Националния институт по метеорология и хидрология към БАН. Кодът е в сила и за областите Варна и Добрич.
Ще духа силен, по морския бряг и бурен северен вятър, със скорост 14-19 и пориви до 24 м/сек. Дъжд ще вали през целия ден, количество за денонощието до 20 л/кв.м, но в югоизточните райони от областта до 40-50 л/кв.м. Там валежите ще спират едва след полунощ.
Вследствие на предвижданите валежи, тенденцията към повишения на водните нива ще се запази, като по-значителни се очаква да бъдат южночерноморските реки -  Средецка, Маринка, Отманли, Ропотамо, Факийска, Дяволска, Караагач, Лисово дере, Велека, Места, Силистар, Резовска, Марица, Тунджа, Бяла, Арда и Струма, написа topnovini.
В резултат на динамичната метеорологична обстановка и повишената почвена влага на места са възможни локални краткотрайни разливи на реките, предупреждават от Министерството на околната среда и водите.