EVN България Електроразпределение стартира интернет-страница на проекта “Живот за царския орел”

Животът

27-09-2014, 14:10

Снимка:

forthenature.org

Автор:

burgasutre

Всичко от Автора

Проектът е на обща стойност близо 4 млн. евро и e финансиран от програма LIFE+ на Европейската комисия

EVN България Електроразпределение стартира интернет страница на проекта “Живот за царския орел”. Неговата цел е да се намали смъртността при  царския орел, причинявана от сблъсък с  електропроводи в най-важните обекти от мрежата „Натура 2000“.
Сайтът на проектаe разработен от EVN България Електроразпределение съвместно с Българското дружество за защита на птиците (БДЗП). На него може да се види основна информация, свързана с проекта “Живот за царския орел”-  дейности, които ще се осъществят в рамките на проекта: кабелиране (вкарване под земята) на въздушни електропроводи, изграждане на ПАС система (поставяне на изолирани кабели), монтиране на защитни изолации за птици, дейности по опазване на царския орел и др.
Проектът бе одобрен от Европейската комисия през месец юли 2013 г. В рамките на проекта ЕVN България Електроразпределение ще изпълни следните мерки:

кабелиране (вкарване под земята) на електропроводи с обща дължина 45 км на територията на общините Елхово и Тополовград, изграждане на ПАС система на територията на община Харманли с обща дължина 15 км. ПАС системата представлява поставяне на изолирани кабели по цялата дължина на електропровода, поставяне на защитни изолации за защита на птици при общо 2740 стълба от мрежата. Общата стойност на проекта е близо 4 млн. евро, като дейностите ще се изпълнят за срок от 5 години от 2013 г. до 2018 г.

Царският орел в защитен вид включен в Червената книга и в списъка на застрашените видове на Международният съюз за защита на природата и природните ресурси (IUCN). В България са регистрирани общо 25 двойки от защитената птица, обитаващи основно региона на Сакар планина и Западна Странджа, които са част от лицензионната територия на EVN България.