Дръвче цъфна на о. Света Анастасия напук на дъжда, вещае люта зима

Макар че носи радост за очите, според древните поверия цъфтенето по никое време е знак за сурова зима

Едно от дръвчетата на остров Света Анастасия край Бургас е цъфнало. На фейсбук страницата на туристическата атракция е публикувана снимка, ясно показваща цветовете по дръвчето. „Навън е есен, а на Остров Света Анастасия си имаме цъфнало дръвче”, пишат в социалната мрежа. Явлението е изключително необичайно и се наблюдава много рядко. Противоположно на всички природни закони, вместо да падат листата му, то разцъфна.
Това е поредна проява на необичайната гледка. Дръвчета цъфнаха и на други места в страната.
Макар че носи радост за очите, според древните поверия цъфтенето по никое време е знак за сурова зима. Ако гаданията на нашите баби и дядовци са верни, то трябва да се подготвим за сняг и студ в следващите няколко месеца.
Според управителя на острова Павлин Димитров цъфналото дръвче е на късмет въпреки поверията. Той приема с оптимизъм рядкото явление. Хубаво е да има зима, тъй като след това и лятото ще е хубаво, каза Димитров пред Topnovini.bg.
Иначе пътувания до острова днес няма да има заради лошото време и бурното море. Другата седмица синоптиците обещават времето да се оправи, а за октомври прогнозите са за циганско лято. Така желаещите все още ще могат да се запознаят с красотите на Света Анастасия. Въпреки лошото време това лято хиляди туристи от всички краища на света имаха възможността да посетят острова и да станат свидетели на красиви гледки и незабравимо пътуване.