Д-р Илко Семерджиев: Програмата на "Десните" засяга всички проблеми в държавата

България нито е свободна, нито е демократична

Предизборната ни програма е широка, обяснителна и адресира всички проблеми в държавата. От нея сме извлекли 7 приоритета и 5 области на реформи, т.е. покривайки целия спектър на държавно управление, смятаме, че в 7 от тези приоритети трябва да се направи нещо специално, което не търпи отлагане, а в 5 са необходими радикални реформи. Това заяви днес на среща с шуменци лидерът на „Десните“ д-р Илко Семерджиев.

 Той посочи на първо място икономиката, защото тя е тази, която осигурява бита на българина. „Хора, които са без осигурен бит и ежедневие не могат да мислят, нито за култура, нито за духовност, а човечеството се развива само така. Цивилизацията е плод на наука , култура и духовност, останалото е работа за насъщния. И ние говорим за реформи в икономиката, но реформи, които трябва да превърнат България в работеща пазарна икономика, при това пазарна, базирана на капитализъм, но със социален характер“, каза д-р Семерджиев. Той обаче направи уточнението, че социален характер е нещо съвсем различно от социалистически характер на икономиката. „Разликата е огромна. Социалистически характер на икономиката означава държавата да прибира по-голямата част от брутния вътрешен продукт и да го преразпределя през държавния бюджет по административен път, а ние казваме нещо съвсем различно – ние искаме държавата да остави максимално количество разполагаем доход в гражданите и във фирмите, което значи бюджетът да не бъде по-голям от 40% от брутния вътрешен продукт, преразпределението на ресурси да става на пазарен принцип, на принципа на качеството и конкуренцията, разбира се и на достъпна цена. Ние сме за минимална намеса на държавата в икономиката и това е част от свободата“, каза той припомняйки думите на Джон Лок, който определя собствеността с три параметъра – „човек трябва да притежава живота си , имуществото си и свободата да разполага с тях“. Според д-р Семерджиев държави, които ограничават това явление, или прекомерно го облагат с данъци, означава, че посягат върху основите на пазарната икономика, свободата на човека и неговата свободна инициатива.

 

„Две неща направи комунизмът, за да превърне всички българи в послушни същества – първо им отне собствеността, с което ги лиши от материална основа в техния бит, второ - обяви вероизповеданието за опиум и замени религията с комунистическата идеология“, каза д-р Семерджиев.

 Оценката на „Десните“ е, че в момента България нито е свободна, нито е демократична, нито има в нея пазарна икономика. Д-р Семерджиев направи сравнение на управлението на ОДС с останалите управлявали след него. „2001 г. управлението на ОДС остави пазарни реформи, 73% от активите на икономиката бяха в частни ръце и това даде възможност за постоянно растящи чуждестранни инвестиции и доведе до утрояване на брутния вътрешен продукт. Ние взехме властта през 1997 г. с размер на брутния вътрешния продукт от 15 милиарда лева годишно, 2001 г. го оставихме с 30 милиарда, тази година е 82 милиарда, но започва обратната тенденция. Оставихме в пазарната икономика през 2001 г. близо 700 000 работещи и конкуриращи се фирми, тази година те са 180 000 фирми т.е. през изтеклите 13 г. са фалирали над 500 000 фирми. И още икономиката се концентрира в ръцете на малък брой, но свръх богати хора, които всъщност престанаха да развиват пазара, защото се наредиха около трапезата на държавния бюджет и на програмните бюджети от ЕС и консумират готови пари, парите на данъкоплатеца, а не парите на клиента“.

Според него това е основната причина България да няма поне една голяма транснационална корпорация, която да работи на международните пазари и да се конкурира с други такива компании. „Вместо това в България влязоха чужди транснационални корпорации и не срещайки конкуренция от български компании завзеха всички пазарни ниши в резултат, на което големите печалби се изпомпват от България и отиват там, където са центрирани тези международни корпорации, допълни д-р Семерджиев като уточни, че всичко това е в резултат на трите управления след ОДС.

 

Освен за предизборната програма на „Десните“ д-р Семерджиев говори и за идейната и ценностна платформа на коалицията. „Този документ е нашата визия за България за следващите 50 до 100 години, онова, което виждаме, че трябва да стане в страната. Платформата ни е базирана на ценности и на идеи, които са класическите десни идеи на Европа, защото Европа е планетарния център на цивилизацията, Европа със своето многообразие и държави отработва онези демократични механизми, които позволяват на държавите да съществуват мирно, съвместно и взаимноизгодно. И ние сме се постарали тези европейски практики да ги облечем в най-подходяща форма за собствената си държава“, каза лидерът на „Десните“.

 По отношение на политическата обстановка в страната д-р Семерджиев прогнозира нови циклични кризи, такива, каквито бяха през 1990-91 г. Той изрази съжаление, че дясното управление успя да събере ресурс, да направи реформи, да форматира демокрация, пазарна икономика, и да даде инерция за 10 години напред, а сега нещата се връщат назад, с навлязлата безнаказаност, с постоянните политически кризи, което пък е причината „Десните“ да искат да се върнат във властта.

 

Пресцентър "Десните" - Шумен