Хотелиери настояват 9 процентната ставка на ДДС в туризма да не бъде увеличавана

„Съюзът на собствениците-Слънчев бряг” настоява 9 процентната ставка на ДДС в туризма да не бъде увеличавана. Туризмът няма да може да понесе още една подобна промяна и няма да запази конкурентните си предимства -“цена-качество”. Това каза председателят на Управителния съвет на Съюза Елена Иванова. Днес тя и нейни колеги проведоха среща в Несебър с кандидати за народни представители.

Иванова припомни, че преди две години между ПП ГЕРБ и туристическия бранш (29 организации) е било подписано споразумение за запазване на режима на облагане с ДДС, но въпреки това ставката от 7 процента е била увеличена на 9. Иванова каза, че конкурентни на България страни работят на занижени ставки и като пример посочи Гърция- 6,5 процента. На занижени ставки работят още, Испания, Турция, Кипър, Швейцария и др.

Хотелиерите връчиха на кандидат-депутатите Платформа с искания от туристическия бранш. Основните искания са създаване на Министерство на туризма, създаване на Туристическа полиция, изграждане на четирилентов път от Летище-Бургас до курортен комплекс „Слънчев бряг”, обособяване на националните курорти като самостоятелни единици.  

Осигуряване на кадри, включително от чужбина, със съдействието на Министерството на труда и социалната политика при специализирано обучение и квалификации на работна сила в туризма, е другото искане на браншовиците, каза хотелиерът и заместник-председател на УС на Съюза Венелин Ташев. Той настоя бъдещото министерство на туризма да изземе част от функциите на общините и да прокара най-добрата национална политика в сектора. По думите му общините не могат да решат проблемите в туризма.

В „Слънчев бряг” няма ред, спокойствие, нощна тишина, посочи Ташев. Другият голям проблем е че, в общината постъпват хиляди от данъци, а тя не се грижи за курорта. Там няма осветление на централните алеи и улици, няма озеленяване, инфраструктурата е в изключително лошо състояние и др.