"Сова Харис": При избори днес ГЕРБ ще има 98 депутати, БСП - 66

Новините

30-09-2014, 08:07

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

ДПС, РБ, ББЦ и Патриотичният фронт също влизат в парламента

Ако изборите бяха днес, ГЕРБ ще има около 98 депутати, БСП - около 66, ДПС - с 33, ББЦ - 15 или 16, РБ - 14-15, а Патриотичният фронт - с около 13, съобщава "Сега".

Това сочат резултатите от проведеното национално проучване (19-25 септември) от агенция "Сова Харис", публикувано от "Преса". Социолозите уточняват, че на тези калкулации следва да се гледа като на ориентировъчни и да се има предвид, че в тях не е включен вотът в чужбина
В рамките на последния месец декларираната избирателна активност е нараснала с около 5%.

Тези, които твърдят, че със сигурност ще гласуват и са решили за кого, са 58% от всички избиратели. А посочилите и конкретната избрана от тях партия са малко над 62%. Това означава, че ако тези намерения се потвърдят, между 3 400 000 и 3 600 000 ще се възползват от правото си на глас в неделя. На изборите за парламент през 2013 г. гласуваха малко над 3 600 000 души. С основание може да се предположи, че това е броят на активните в политическо отношение граждани у нас. При тази активност за преминаване на 4%-ния праг за влизане в следващия парламент ще са необходими между 140 000 и 150 000 гласа.

Сега махалото определено се намира вдясно и това води до подобряване на резултата на ГЕРБ. Според данните от проучването вероятното увеличение спрямо 2013 г. ще бъде от порядъка на около 250 000-300 000 гласа. Може да се предположи, че в предишната кампания тези гласове бяха изгубени от партията на Бойко Борисов в последния момент заради аферата "Костинброд".

С декларирана подкрепа от около 200 000 гласа Реформаторският блок също изглежда сигурен участник в новия парламент. Кампанията на Патриотичния фронт показва възходяща линия и към момента подкрепата за тях ги поставя над 4%-ната бариера. По същество коалицията между НФСБ и ВМРО-БНД измества "Атака".

Партията на Волен Сидеров изгуби доверието на привържениците си чрез подкрепата на мнозинство с присъствието на ДПС в миналия парламент.

След електоралния шок, който БСП получи на изборите за Европейски парламент, прогнозата за резултата на социалистите изглежда най-рискована. Декларираните нагласи обаче показват, че сред левия електорат настъпва сериозна консолидация. Разбира се, нивото от близо 950 000 гласа, достигнато през 2013 г., изглежда непостижимо поради наличието на новите формации конкуренти за същите гласове като АБВ и "Движение 21". Същевременно регистрираното в изследването желание за подкрепа се доближава до тези високи резултати, като преминаването на ниво от 800 000 гласа ще превърне социалистите в трудно заобиколим фактор или най-малкото в значима опозиция на всяко следващо десноцентристко мнозинство. Що се отнася до АБВ и "Движение 21", засега те са във фокуса на електората вляво, но имат проблеми в търсенето на различна идентичност от партията майка.

От гледна точка на своята вътрешна организираност ДПС стои изключително стабилно. Данните показват, че резултатите от предишните избори ще бъдат превишени. Ако ДПС възвърне и влиянието си сред изселниците в Турция, присъствието му в следващия парламент ще стане още по-масирано.

Проблемът на ДПС в отношенията й с другите основни политически субекти става все по-сериозен. Движението не показа нужната чувствителност към патоса на продължилите повече от година граждански протести и това го прави неудобен партньор. Има вероятност този път удобството на позицията в центъра, която ДПС заема от години, да бъде проиграно.
Новото в сегашната ситуация е наличието на още една формация в центъра, която може да взаимодейства и в двете посоки, смятат социолозите. Според декларираните намерения след успеха си на Европейските избори коалицията около "България без цензура" е на път да потвърди резултата си и на предстоящия вот.Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"