„Правилото на 90-те секунди” и още 9 начина да оживеете по време на авиокатастрофа

По-голямата част от пътниците могат да оживеят и при най-тежката ситуация

Авиокомпанията British Airways предлага нови, кратки курсове за оцеляване по време на авиокатастрофа. Курсовете са предназначени за хората, които често летят със самолети. За половин ден и 220 долара пасажерите ще усвоят техника и навици, които няма да научат от стюардите.

Занятията се извършват в симулатор на самолета Boeing 737. Салонът на машината се пълни с дим и се започва евакуацията. При най-лошия сценарии всичко зависи от това дали ще запазите самообладание и колко бързо ще намерите изходите, припомнят експертите.
За всички Вас, които не можете да посетите тези не много евтини тренировки, ние предлагаме безплатно картинки и съвети, как да спасите живота си.

1. По време на представянето на спасителното оборудване от стюарда, сметнете и запомнене колко реда със седалки има до най-близкия изход. След това вижте и другия близък изход и преценето кой ще бъде най-близо до вас, за да го изпозлвате.

2. Няколко пъти закопчайте и откопчайте предпазния колан, за да може да свикнете с него, за да не се паникьосате, когато се случи инцидентът. Практиката показва, че изпадайки в паника много пасажери бъркат колана с този в автомобилите им и го натискат, вместо да го дръпнат. Проверете дали спасителната жилетка е на мястото си, нужно е да я почувствате с ръката си, за по-сигурно.

3. Научете как е правилната поза, която ще ви спаси при падането на самолета. Наклонете се възможно най-много надолу и наведете главата си. Поставете стъпалата си на пода и издърпайте краката си назад. Сложете водещата си ръка на тила и я захлупете с другата. Не преплитайте палците си! Вашата цел е да зашитите от счупване ръката, която ползвате повече, за да може да премахнете без проблем колана си.

 

4. Ориентирайте се към червеното сияние. Именно този цвят ще ви покаже къде е изходът. Червеният се изпозлва най-много, защото се забелязва най-бързо в димяща среда.

5. Когато се обяви евакуацията, важна е всяка секунда. Нужно е бързо да стигнете до най-близкия изход и да се спуснете по спасителната стълба. Ако сте спрели и се бавите стюардите ще ви избутат.

6. Винаги надувайте спасителната си жилетка след като излезете от самолета. В противен случай ще бъдете ограничени в движението си. Ако в самолета е навлязла вода, то всички пътници, които са надули спасителните си жилетки ще се залепят към тавана и няма да могат да излязат през изходите.

7. Не сваляйте чорапите и обувките си. В противен случай няма да може да бягате ако извън самолета има огън и горящи отломки.

8.Забравете за вещите си. По данни на Националния съвет на САЩ по безопасността на транспорта, 68% от пътниците умират не по време на катастрофата, а в пожара след нея. Жизненоважното време за напускане на самолета не трябва да бъде губено в събиране на вещи. Спускайки багажа си по спасителната стълба вие ще забавите хората зад вас, а те могат да умрат.

9. Запомнете правилото на 90-те секунди! Това е най-важното време след катастрофата, защото точно за 90 секунди пламъците успяват да обхванат корпуса на самолета. Така че ако не се подавате на паниката и действате бързо, шансовете за спасение ще се увеличат.

10. Измъкнали сте се от самолета – бягайте! Отдалече се най-малко на 150 метра, защото огънят може да взриви самолета и да се разхвърчат отломки. Димът също е изключително опасен, може да се задушите, макар излезли от самолета. Но и не забравяйте да не се отдалечавате прекалено много, защото спасителите търсят първо хората, които се намират най-близо до отломките.

Ежедневно от летищата по целия свят излитат близо 94 хиляди пътници. Абсолютното мнозинство достигат благополучно там, където са се запътили. Въздушният транспорт се смята за най-безопасния в света. Но ако самолетът ви пострада, не забрвяйте: по-голямата част от пътниците могат да оживеят и при най-тежката ситуация. Главно условие за запазване на живота е да не изпадате в паника и да си спомните получените съвети.