МВР и фонд Земеделие получават най-много пари при актуализацията на бюджета

448 млн. лева са записаните нови пари за министерствата и Висшия съдебен съвет

Министерство на вътрешните работи (МВР) и Държавен фонд „Земеделие" (ДФЗ) са най-големите късметлии в подготвяната от служебното правителство актуализация на държавния бюджет. Това стана ясно днес по време на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС), на което държава, синдикати и работодатели седнаха да разгледат исканата от кабинета корекция на държавните пари.

Служебният министър на финансите Румен Порожанов за първи път представи разбивка на предвидените допълнителни пари за министерствата.

448 млн. лева са записаните нови пари за министерствата и Висшия съдебен съвет. От тях 125,7 млн. лева са заделени за силовото министерство, за да могат да се платят увеличените заплати на полицаите, след промените в Закона за МВР.

За да може да се разплати с животновъдите пък ДФЗ ще получи 92 млн. лева. Ако актуализацията на държавния бюджет бъде приета в този си вид, най-малко пари ще бъдат дадени на Министерство на външните работи - 3 млн. лева.

С повече „свежи" пари могат да се похвалят Министерството на здравеопазването - 24 млн. лева, Министерство на регионалното развитие - 16,4 млн. лева и със също толкова Министерство на земеделието.

Транспортното министерство пък има 14,7 млн. лева., а под него са Министерство на отбраната с 10 млн. лева и Министерство на правосъдието с 5 млн. лева.
За Висшия съдебен съвет има записани допълнителни 10 млн. лева.