Следователи и съдебни медици започват оглед в завода в Горни Лом

След огледите предстои назначаване на експертизи

Продължава разследването на причините, довели до взрива в завода за утилизация на боеприпаси в село Горни Лом, което се координира от главния прокурор Сотир Цацаров.

Тази сутрин предстои на мястото на инцидента да влязат екипи от следователи, съдебни медици и представители на институциите, имащи отношение към проблема.

След изтичане на срока за безопасно влизане на територията на обекта ще започне оглед на местопроизшествието от група следователи. В огледа ще вземат участие и съдебни лекари от Катедрата по съдебна медицина в Александровска болница, както и специалисти по взривни дейности. Успоредно с това ще бъдат извършени огледи в най-засегнатите от взрива сгради в завод "Миджур". Ще бъдат иззети и документи от административната сграда на завода. Документация ще се изземе и от държавни институции, контролни органи в Област Видин, Инспекцията по труда, РИОКОС, Служба КОС на МВР.

След огледите предстои назначаване на експертизи.

13 мъже и 2 жени са жертвите на взрива в завода в Горни Лом. Видинското село Средогрив дава три жертви в адската експлозия. Една жена и семейство загиват, като оставят две сирачета - 26-годишен син и момче на 5 години.

Президентът Росен Плевнелиев изрази съболезнования към семействата на загиналите и се обяви за драстични и реални санкции за работодателите, които нарушават правилата за труд и безопасност.

От синдикатите обвиниха за трагедията контролните органи и държавата и предложиха създаване на център за утилизация, за да се избегнат в бъдеще подобни инциденти.