Концертна зала се превръща в затвор от ХVІ-ти век довечера

Животът

04-10-2014, 10:34

Снимка:

Plovdiv.utre

Автор:

Радост Петрова

Всичко от Автора

Премиерата на "Човекът от Ла Манча" е днес

Световноизвестният мюзикъл „Човекът от Ла Манча” от Дейл Васерман  по прочутия роман на Сервантес „Дон Кихот”, постановка на  Държавна опера-Пловдив,  ще има премиера  тази вечер в Концертна зала. Продукцията е първата официално лицензирана за сцена в България. В ролята на  Дон Кихот и Сервантес е Орлин Горанов, за когото тази роля е негова голяма мечта. Оръженосецът Санчо Панса  се играе от актьора Мариан Бачев. В Дулсинея се превъплъщава също актриса - Елена Атанасова от Пловдивския драматичен театър. Участва и директорът на Драмата Кръстю Кръстев. Хореографията е на Боряна Сечанова от „Арабеск”.

Изборът на Концертна зала за премиерата на мюзикъла "Човекът от Ла Манча" пред сцената на Градския дом на културата е на постановъчния екип. Решихме да представим постановката тук, защото излъчването на тази зала е като затвор от XVI век. Така спектакълът ще се впише идеално в епохата на творбата, каза директорът на Пловдивска опера Нина Найденова.
В мюзикхолния спектакъл участават и солисти, оркестър, хор и балет на Държавна опера-Пловдив. Постановката е на Борис Панкин и Евгени Господинов. Концепцията  е за представление, което да прегърне и приласкае зрителите, а не  само да ги забавлява и разсмива. Казано  с думите на Сервантес:  „ Да внесе мъничко благородство в този така брутален живот”. 

Мюзикълът „Човекът от Ла Манча” е написан през ноември 1965г.  След премиерата, бродуейската версия се играе 2 328 пъти. Преведен е на много езици, сред които  на суахили, иврит, японски, исландски, узбекистански. От 1967 година до сега, мюзикълът има между 12 000 и 18 000 продукции по целия свят. В Пловдив се поставя за първи път.