Министерски съвет дава по 10 хил. лева на семействата на загиналите в Горни Лом

Общината в Чупрене е открила дарителска сметка за набиране на средства след трагедията в завода

Министерски съвет ще приеме постановление, с което семействата на загиналите при взрива в завода за боеприпаси в Горни Лом могат да получат по 10 хил. лева, съобщи зам.-министърът на труда и социалната политика Спаска Петрова.

За тях са предвидени и по 325 лв. еднократна помощ от министерството.

За две възрастни и болни жени – майките на 51-годишната Милка Петрова и на 42-годишния Иван Георгиев, които са сред загиналите, ще бъдат назначени социални асистенти.

Социалното и правосъдното министерство ще ускорят процедурата за издаване на смъртни актове до дни, което ще направи възможно и получаването на паричните помощи и удостоверенията на наследниците.

Специална помощ ще бъде оказана на семействата, в които има общо 9 осиротели деца. Най-малкото – 5-годишният Иван, чиито двама родители Иван и Венера Георгиеви са сред загиналите, ще бъде настанен при брат си – 20-годишния Павел Георгиев.

Общината в Чупрене е открила дарителска сметка за набиране на средства в помощ на семействата, която може да бъде видяна на сайта на общината.

Събраните средства ще бъдат разпределени между всички семейства, обясни кметът Ваньо Костин, предава „Стандарт“.

„Правим това и за утеха на живите, за да им вдъхнем сили и търпение да понесат голямата болка“, заяви Белоградчишкият епископ Поликарп, който отслужи заупокойна молитва за душите на загиналите.

Духовникът призова за „повече отговорност за собствения живот и за живота на хората около нас, за да не се повтарят такива трагични инциденти“.