Мария Габриел настоя пред Могерини за план за стабилизиране на Средиземноморския регион

Необходимо е засилено сътрудничество между ЕС и Африка за борба с религиозната радикализация, заяви Габриел

В тричасово изслушване в Комисията по външна политика, номинираната за Върховен представител на ЕС и зам.-председател на ЕК Федерика Могерини представи своята визия за външната политика на ЕС и отговаря на въпросите на членовете на парламентарната комисия. Ако депутатите одобрят г-жа Могерини, тя ще наследи сегашния Върховен представител на Съюза Катрин Аштън.

Евродепутатът Мария Габриел, ръководител на българската делегация в ЕНП и зам.-председател на Групата на ЕНП по въпросите на евро-средиземноморските отношения, отправи въпроси към Могерини относно политиката на ЕС към страните от Южното Средиземноморие. „Арабската пролет събуди големи надежди в южната част на Средиземно море, които впоследствие отстъпиха пред контрастиращи и дори противоположни тенденции.  Това е причината ЕС да възприеме диференциран подход към всяка отделна страна. Въпреки това е важно регионалното измерение, особено в по-дългосрочна перспектива, защото не искаме да сме свидетели как положителните тенденции в някои държави са застрашени от нестабилността в съседните им страни”, подчерта Мария Габриел.

В този контекст тя попита кандидата за Върховен представител какви инициативи ще предприеме за стабилизиране на региона, включително в рамките на Съюза за Средиземноморието и съществуващото сътрудничество между ЕС и страните от региона. В отговор Федерика Могерини апелира за силна подкрепа на страните от региона като Тунис и Мароко, които постигат успехи. Тя посочи Съюза за Средиземноморието като един от форматите, от които трябва да изберем най-добрия за справяне с конкретната криза. Могерини подчерта, че не отделните страни членки, а Европейският съюз като цяло трябва да бъде участник в процесите в региона.

Мария Габриел привлече вниманието на кандидата за Върховен представител и върху религиозната радикализация, която представлява транснационално политическо предизвикателство и предизвикателство за сигурността на Европа и Африка. „Наблюдаваме появата на центрове на религиозна радикализация в Африка, чието разширяване не трябва да допускаме”, заяви заместник-председателят на Групата на ЕНП и поиска от Могерини отговор на въпроса какви съвместни действия с африканските партньори смята да предприеме за борба срещу радикализацията. Кандидатът за Върховен представител не успя да отговори в рамките на определеното процедурно време, но заяви желанието си да обсъдят въпроса с Мария Габриел съвсем скоро.

„Удовлетворена съм, че Средиземноморският регион вече се разглежда като важен за външната политика на ЕС. Бяха обсъдени конкретни идеи, които според мен са в правилната посока. Все пак признанието, че Африка не е само бенефициент на помощта на ЕС, но и партньор, не е достатъчно. Трябва да задълбочим сътрудничеството с конкретни инициативи.  Един от основните проблеми, на който трябва спешно да се търси решение, е радикализацията - въпрос, който не бива да подценяваме. Изслушването на г-жа Могерини ми дава увереност за добро бъдещо сътрудничество между Върховния представител на ЕС и Европейския парламент”, коментира след изслушването Мария Габриел.

Следващата стъпка е решение на членовете на Комисията по външни работи ще подкрепят или не номинацията на Федерика Могерини за Върховен представител и зам.-председател на ЕК. По процедура Европейският парламент трябва да утвърди предложения от председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер състав на новата Комисия на пленарна сесия в края на октомври.