Новостроящият се храм "Св. Игнатий Старозагорски" ще посрещне мощите на своя патрон

Навършват се 200 години от кончината му; Васил Левски е носил неговото духовно име

Светите мощи на небесния покровител на Стара Загора, Свети Игнатий Старозагорски, ще бъдат тържествено посрещнати днес в новостроящия се храм, носещ неговото име в квартал Самара в Стара Загора, където ще се отслужи молебен и водосвет.
Началният час на събитието е 11,30. Преди това от 8,00 до 11, 00 часа ще се извърши празнична утреня и Празнична Божествена св. Литургия в храм „Въведение Богородично".

На днешната дата се навършват 200 години от мъченическата кончина на светеца.

Мощите /честната глава/ на светеца бяха изпратени от руския манастир на Атон “Св. Пантелеймон” и тържествено посрещнати в Стара Загора на 6-ти октомври вечерта.

Каноничната православна практика повелява при освещаването на нов или възстановяването на стар храм той да получи мощи от светец.

Кой е Свети Игнатий Старозагорски:

Той е живял в 18 и началото на 19 век. Родил се в Стара Загора. Бил кръстен с името Иван. Родителите му, Георги и Мария, се преселили в Пловдив. Тук дали сина си на учение. След като завършил учението си, той постъпил като послушник в Рилския манастир и приел духовното име Игнатий.

Скоро след това турци убили баща му и насила заставили да приемат мохамеданството майка му и двете му сестри. Бягайки от такова насилие, Игнатий трябвало да се крие на много места. Ходил и в Букурещ. Оттам решил да мине през България и да отиде в Света гора. По пътя около Шумен турци-разбойници го заловили и като го заплашили, че ще го убият, го заставили да даде обещание, че ще смени своята християнска вяра с мохамеданска.

За да спаси живота си, Игнатий приема на думи исляма и веднага бяга в Света гора. Там се отдава на строг монашески живот, но пред съвестта си, паметта на баща си и пред Христос се чувства недостоен. Затова взима решение да умре в името на християнската вяра.
Той се явява в съдилището в Цариград, захвърля чалмата си на земята и се отрича от турската вяра. Осъден е на смърт чрез обесване, но е удушен жестоко на 08 октомври 1814 година. Тялото му е откупено от светогорския монах, който го придружавал до Цариград, и отнесено в Света Гора. От мощите му са ставали чудеса на изцеления.
…………………………

Според всеобщо мнение, дякон Левски е приел духовното име Игнатий поради това, че е учил в Старозарското църковно училище, където е научил за живота и подвига на св. Игнатий Старозагорски, вдъхновил се е от неговия подвиг и от там е приел духовното си име при монашеството - Игнатий.