Петима обвинени и 13 разследвани след ексцесиите между роми в Петрич и Ихтиман

Полицията е предотвратила засилване на напрежението между конфликтните ромски фамилии

Петима души са обвинени, а срещу други 13 се води разследване, след като един човек загина в свада между роми в Ихтиман.

Досъдебните производства са образувани по нареждане на главния прокурор Сотир Цацаров и министъра на вътрешните работо Йордан Бакалов.

Полицейска операция е предотвратила засилване на напрежението между конфликтните ромски фамилии в кварталите на Ихтиман и Петрич.

В Ихтиман на 7 октомври като обвиняеми са привлечени Васил Миланов и Васил Атанасов за това, че на 6 октомври умишлено са убили Велко Иванов. Сашко Асенов и Васил Желязков от града са привлечени като обвиняеми, че на 6 октомври са направили опит умишлено да умъртвят Любомир Иванов.

Всичките са задържани за 72 часа с прокурорско постановление.

Под ръководството на Софийска окръжна прокуратура са образувани и четири досъдебни производства за държане на огнестрелно оръжие без разрешение, за подправяне или заличаване на идентификационен номер на лек автомобил, за съставяне или преправяне на неистински официални документи и за съхранение без разрешение на дървен материал, предава „Дарик“.

В Петрич са образувани осем досъдебни производства.

Обвинения са повдигнати на Сергей Методиев за това, че в условията на опасен рецидив е извършил хулигански действия.

Същият има влезли в сила девет осъдителни присъди, като с прокурорско постановление е задържан за 72 часа.

На 7 октомври в ромския квартал в Петрич са намерени огнестрелни оръжия, за които нито един човек от квартала няма надлежно издадено разрешение от МВР. Образувани са три досъдебни производства за повреждане на чужда собственост, за действия по хулигански подбуди, за причиняване на средна телесна повреда на длъжностно лице, за хулигански действия срещу длъжностно лице и за незаконно държане на огнестрелни оръжия и стрелба с пушка.