Добро утро! Започна денят на Медичите, Наполеон, Джак Изкормвача, Айнщайн и Гари Каспаров

Животът

09-10-2014, 04:14

Автор:

Грета Костова

Всичко от Автора

На тази дата Източна Германия отваря пунктове в Берлинската стена, през които гражданите да преминават отвъд

Днешният 9 ноември е Международен ден за борба срещу расизма, ксенофобията и антисемитизма. Отбелязва се от 1988 г. и е посветен на борбата срещу антималцинствените и расистките обществени нагласи.

На днешната дата през 1494 г. династията на Медичите става владетел на Флоренция.

През 1799 г. Наполеон Бонапарт извършва държавен преврат, който слага край на правителството на Директорията и поема цялата власт във Франция.

9.10.1861 г. — В университета на Торонто се провежда първият футболен мач в Канада.

На същата дата през 1888 г. Джак Изкормвача убива Мери Джейн Кели, последната известна жертва.

Знаков за външната политика на САЩ е този ден. През 1906 г. Теодор Рузвелт осъществява първото посещение на президент на САЩ зад граница, като извършва инспекция на строителството на Панамския канал.

През 1918 г. — Кайзер Вилхелм II абдикира и Германия е провъзгласена за република.

1921 г. — Алберт Айнщайн е награден с Нобелова награда за физика за неговата работа по фотоелектричния ефект.

На 09.10.1938 г. — Холокост: В Нацистка Германия е извършен първият масов погром над евреи, известен като Кристалната нощ след смъртта на Ернст фон Рат.

1953 г. — Камбоджа придобива независимост от Франция и става конституционна монархия под управлението на крал Нородом Сианук.

На тази бележита за руския шахмат дата, през 1985 г. — Гари Каспаров става най-младият световен шампион по шахмат, след като побеждава Анатолий Карпов.

1989 г. — Студената война: Контролираната от комунистите Източна Германия отваря контролно-пропускателни пунктове в Берлинската стена и позволява на гражданите свободно да преминават в Западна Германия.