Експерт: „Ислямска държава" е най-голямата и богата терористична организация за всички времена

Това е самоподдържащо се предприятие, което работи предимно чрез изнудване и престъпни мрежи, заложници, петрол и дарения

В своята статия „Кой финансира ISIS?" Андреас Бекер пише: „Ислямска държава Ирак и Леванта (ИДИЛ) е призната като най-богатата терористична организация в света, съществувала някога”. Иракски служители смятат, че групата вече има около 2 милиарда долара. Това е самоподдържащо се предприятие, което работи предимно чрез изнудване и престъпни мрежи, заложници, петрол и дарения.

Според журналиста Мартин Чулов от в. Гардиън ИДИЛ е прераснала от банда екстремисти в терористична група с може би най-много пари. Мащабът на нейните ресурси е безпрецедентен.

По думите на Хауард Шатц, ИДИЛ се сдобива с голяма част от парите като добре организирана престъпна група - с грабежи, конспирации и отвличания. Въпреки че се предполага, че са религиозно фанатизирани, нейните действия са по-скоро като тези на организиран престъпен клан.

Най-важният източник на приходи за ИДИЛ е контрабандата на петрол от нефтените полета, които контролира в Сирия и Ирак. Има информация, че тя контролира дузина нефтени находища заедно с няколко рафинерии.

Групата обаче има и големи разходи. Тя плаща редовно заплатите на членовете в зависимост от размера на семейството им, дори обещава да поддържа тези плащания дори ако членът е убит или заловен. Тя също плаща наем за някои членове и медицински разходи, поддържа безопасни къщи и купува оръжия и друго оборудване.