Екатерина Захариева: ТОЛ системите означават справедливост - който руши пътя, той ще плаща

Всички приходи от винетки трябва да отиват за ремонт на пътищата, убедена е вицепремиер Захариева

Когато имаш ТОЛ система, това означава справедливост - този, който руши пътя, той ще плаща. Става въпрос за камиони и тежките машини, които рушат пътищата. Това е задължително необходимо условие, за да имаме по-добри пътища, което не води до увеличаване на цената на нитеките за масовите потребители.Това каза вицепремиерът, министър на регионалното развитие и министър на инвестиционното проектиране Екатерина Захариева пред журналисти в отговор на въпрос дали държавата трябва да помисли за увеличаване на цената на винетните стикери, тъй като анализ на Световната банка показва, че за да запазим сегашното състояние на пътищата ни, са необходими милиарди, предаде "Фокус".

"По-скоро трябва да мислим за ТОЛ системите, които се отлагат вече не знам колко години", заяви Захариева и припомни, че предишният кабинет е отменил разработването н ТОЛ системите. По думите й, практиката показва, че в държавите, където има въведени ТОЛ системи, приходите са от два до три пъти повече и рискът от фалшифициране на винетки се свежда до минимум. "От там идва всъщност и увеличаването на приходите. Без ТОЛ системи не знам как ще направим публично-частно партньорство в пътищата.

Трябва да ни е ясно, че не можем в 21 век да слагаме бариери. Няма съвременна държава, в която има публично-частно партньоство в пътищата, която да няма ТОЛ системи.

Смятам, че това трябва да се случи, за да се подобри състоянието на пътищата. И още нещо трябва да се случи - в бюджета на Агенция "Пътна инфраструктура" най-после трябва да се включи това, което се изисква и в момента по Закона за пътищата - всички приходи от винетки да отиват за ремонт на пътищата, а това за съжаление не е така", коментира Захариева. Тя обясни, че идеята на винетките е събраното от тях да се разходва в ремонт на пътната инфраструктура - не в строителството на нова, а в ремонт и рехабилитация на вече съществуващата такава.