Летящи фенери с послания в Световния ден на психичното здраве

РЗИ и ДЦ „Св.Св. Козма и Дамян“ с поредица прояви

На 10 октомври отбелязваме Световният ден на психичното здраве.
По този повод Регионална здравна инспекция – Стара Загора организира обучение на членовете на Клуб «Млад здравен експерт» по проблемите на психичното здраве. По училища в часовете на класа ще се проведат дискусии по повод видеопрожекцията на филма «Тънък лед», касаещ толерантността към хора с психични проблеми.
В програмата на Дневния център „Св.Св. Козма и Дамян“, гр. Стара Загора от 09:00 часа ще бъде отслужена Св. Литургия и Молебен за здраве от о. Йордан Карагеоргиев в параклиса „Св. Св. Козма и Дамян“. От 11:00 часа е организирано хлебно ателие „Рецепта за психично здраве“ с Мрежа „Хлебни къщи“. В Регионална библиотека „Захари Княжески“ от 17:30 до 19:30 часа – арт терапия за психично здраве чрез слово и рисуване „Пеперудена душа“ с водещ поетесата и художничка Елена Мури. От 19:30 до 20:30 часа – „Послание от моето сърце“ – пускане на летящи фенери с послания от терасата на Регионална библиотека „Захари Княжески“.
Според данни на Регионална здравна инспекция – Стара Загора за 2013 година в лечебните заведения за специализирана психиатрична помощ на диспансерен отчет се водят 18,3 % лица с тревожни разстройства, 10,3 % лица с психични и поведенчески разстройства, дължащи се на употреба на алкохол.
Световният ден на психичното здраве се отбелязва за първи път на 10 Октомври 1992 година.