Пловдивски майки излизат на протест в подкрепа на 13-годишно момиче с аутизъм

Животът

10-10-2014, 07:29

Снимка:

Plovdivutre.bg, архив

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Сексуално насилие над дете с аутизъм

Кой ще повярва на дете с аутизъм?

От 11 часа на пл. "Съединение"

Протест в подкрепа на 13-годишното момиче с аутизъм, чиито родители подадоха жалба за сексуално посегателство срещу детето, ще се проведе днес в Пловдив, предава Радио "Фокус".

Гергана Атанасова, майка на дете с аутизъм и част от организацията "С мама за ръчичка в Пловдив", споделя, че майките са се обединили около каузата в социалната мрежа, а самият протест ще е от 11 часа на площад "Съединение" в града под тепетата.

До момента около 70 майки са заявили своето присъствие. По думите на Атанасова, всички, които са против случилото се с 13-годишната Ана-Мария в специализираното училище в София, трябва да излязат и да изразят позицията си. Идеята е протестиращите да преминат по централната улица на Пловдив и да стигнат до сградата на Общината. Гергана Атанасова каза, че в случая местната власт не носи вина, но някой трябва да чуе исканията на майките на деца с аутизъм. От много време настояваме в подобни институции да се поставят камери, за да се предотвратят подобни потресаващи случай, подчерта Атанасова. Според нея, в едно масово училище е много по-малко вероятно да стане нещо подобно, защото там има по-голяма възможност някой да го предотврати. Тя разказа още, че децата с аутизъм няма как да разкажат всичко случило се в последователност, но винаги могат да бъдат разбрани. Според нея, това най-вероятно не е единственият такъв случай, но не всички деца с аутизъм могат да говорят и да разкажат. 

Според майките, които членуват в сдружението "С мама за ръчичка", помощните училища трябва да бъдат затворени, защото децата там не се развиват, а просто се отглеждат. Разликата между децата с аутизъм, които посещават масово училище и тези в помощното, е огромна, каза още Атанасова. Според нея, там децата-аутисти няма какво да научат, освен още някой стереотип на поведение. Дневните центрове за деца с увреждания също трябва да се променят като начин на работа, каза още Гергана Атанасова. Според нея, те трябва да са почасови, а с децата да работят специалисти, които всеки ден да обясняват на родителите до къде е стигнало тяхното развитие.