България единствена в ЕС няма система за превенция на деца от насилие

За това алармираха от НПО във връзка с подозренията за сексуално насилие над 13-годишното момиче от помощно училище в София

Въпреки че е ратифицирала Конвенцията за правата на детето, България все още няма изградена система, която да защитава децата от посегателства от страна на възрастните.
Това заяви Георги Богданов от Националната мрежа за децата във връзка със случая отпреди три дни, в който родители на 13-годишно момиче с аутизъм алармираха за евентуално насилие над детето им в училището, където учи.

Ние сме единствената страна в Европейския съюз, в която липсва такава система за закрила и за съжаление този случай от IV Помощно училище показа, че се налага спешно да се предприемат такива мерки не само в системата на образованието, но и в системата на Министерството на вътрешните работи, системата на здравеопазването, социалните услуги и правораздавателната система. Тоест всеки специалист, който има досег с деца, е необходимо да преминава през специална процедура на контрол и превенция, настоява още Богданов.

Националната мрежа за децата обединява 124 организации в цялата страна, които от години настояват за въвеждане на такава система за всяка една институция, която работи с деца.

Припомняме, че вчера в Министерството на образованието се проведе среща, на която от Националната мрежа за децата изложиха исканията си. Просветното ведомство от своя страна инициира поредица от срещи с ресорните институции и неправителствения сектор, именно за да се стигне до изготвяне на специален механизъм за превенция срещу злоупотребата, насилието и посегателствата над деца и ученици в детските градини и училищата.

Днес се очаква да бъде готова и проверката, която МОН прави във връзка със случая с 13-годишната Ана-Мария.