Георги Кадиев: Оставката на ръководството на БСП вече е задължителна

Избирателите на левицата с референдум да кажат за коалиция на БСП с ГЕРБ, предлага той

Оставката на Изпълнителното бюро на БСП вече не е достатъчна, тя е задължителна. Нужно е да се направят промени – има тежка загуба, не може да се минава с тривиални мерки, трябват радикални решения, да се изчиства до костта, докато се стигне до дъното. Това каза Георги Кадиев от БСП в предаването „Здравей, България” на Нова телевизия.
По думите му оставката в ръководството на БСП е вид морален акт и трябва да бъде подадена от всички.

„След това председателят на партията може да предложи ново Изпълнително бюро, което вече е негово, а не наследено от Сергей Станишев. Ако иска да ги вкара пак същите – това е негова отговорност. Да видим Националният съвет дали ще ги гласува. Но това не е достатъчно, според мен трябва да има оставка и на Националния съвет“, заяви Кадиев.
Той бе категоричен, че ако БСП не се реформира, няма никакъв смисъл дори да се обсъждат коалиционни споразумения с победителя ГЕРБ. Според него въпросът и решението за евентуална коалиция с ГЕРБ трябва да бъде поставен на избирателите на левицата чрез референдум.

„Дали БСП да води разговори с ГЕРБ за сформиране на коалиционно управление не е решение на Михаил Миков, на Изпълнителното бюро или на Националния съвет на партията – това може да бъде решение само и единствено на симпатизантите. Да се направи референдум. Ръководство, при което стигнахме до 15% ли ще вземе решение дали да влезе в коалиция или не? Ако на мен ми зададат въпроса „Искате ли коалиция с ГЕРБ?“, аз ще кажа „Не“. Ако ми зададат въпроса „Искате ли коалиция с ГЕРБ, защото иначе е ГЕРБ и ДПС?“, тогава ще кажа „Да“. Зависи от контекста. Моето усещане в момента е, че се върви към коалиция с малки партии с подкрепата на БСП“, обясни Георги Кадиев.