Започна Националната научна конференция по физика под тепето

Мисия Пловдив

10-10-2014, 14:27

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Повод за гордост е за нас, че първата за последните 38 години национална научна конференция по физика се провежда именно Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. Това заяви при откриването на форума зам.-ректорът проф. д-р Невена Милева. Още по-значим е фактът, че предложението за провеждането при нас дойде от колегите ни от София, които ни гласуваха пълно доверие и ни повериха организацията, разказа още проф. Милева.

Тя пожела на присъстващите близо 120 учени от цялата страна ползотворна работа в рамките на провеждащата се в ПУ „Паисий Хилендарски“ от 10 до 12 октомври включително Националната научна конференция по физика. Приветствие към присъстващите отправи и зам.-кметът на Община Пловдив по дейност „Култура, образование, туризъм, иновации, развитие и европейски политики” Стефан Стоянов. Той сподели, че новите икономически възможност, който се разкриват пред Пловдив – особено от страна на инвеститори от автомобилната промишленост, ще изискват млади и подготвени кадри именно от Физическия факултет.

За нас огромно удоволствие и чест да бъдем домакини на толкова мащабна и обхващаща всички области на физиката национална научна конференция именно в годината, в която Пловдив бе избран за Европейска столица на културата през 2019 г., подчерта проф. д-р Теменежка Йовчева от Организационния комитет на конференцията. Тя припомни, че последното подобно събитие се е провело през далечната 1976 година. Идеята за настоящия форум се е родила след проведения през 2013 г. II-ри Конгрес на физиците, който е бил първото събитие от този ранг за последните 3 десетилетия – предходният е бил през 1983 г.

Последните 38 години Съюзът на физиците в България се подготвяше за това събитие, каза неговият председател акад. проф. дфн Александър Петров. Той прикани участниците отсега да се подготвят за следващото издание на конференцията през 2015 г.

Поздравителни адреси бяха изпратили министърът на образованието доц. Румяна Коларова  и председателят на Държавната агенция по ядрено регулиране ст.н.с. д-р Лъчезар Костов. С приветствени обръщения към участниците се обърнаха лично председателят на Съюза на учените в България, клон Пловдив, проф. Симеон Васков Василев, деканът на Физическия факултет в ПУ „Паисий Хилендарски“ доц. д-р Желязка Райкова и деканът на Физическия факултет в СУ „Св. Климент Охридски“ проф. дфн Александър Драйшу.

Един от бившите ректори на Пловдивския университет и изтъкнат учен физик проф. Никола Балабанов направи обзор на развитието на физиката в Пловдив през вековете, като особен акцен постави на периода от средата на 19 век – с отпечатването на първия учебник по физика на Найден Геров, до наши дни.

В рамките на Националната научна конференция ще бъдат представени актуални научни постижения от различни фундаментални и приложни области в седем физични направления. Участниците са изявени български учени, преподаватели и изследователи, които работят във водещи университетски и научно-изследователски лаборатории у нас и по света. Сред тях има лектори от почти всички университети в страната, в които има факултетите по физика или по природни науки, както и голяма част от институтите на БАН. Ще присъстват и преподаватели от Професионална гимназия по компютърни технологии и системи – гр. Правец, Гимназия „П. К. Яворов”, Петрич и ЕГ „Пловдив“.

Чуждестранните участници и гости са от 10 научноизследователски институции като Медицинско училище „Файнберг“, Северозападен университет, САЩ; Институти „Макс Планк“ – Институт  за изследване на желязото – Дюселдорф, Германия; Обединен институт за ядрени изследвания, Дубна, Русия; Университет за приложни науки, гр. Резекне, Латвия; Дъблински университет, Ирландия; Казански национален изследователски технологичен университет, Казан, Русия.

Организаторите – Физическият факултет на ПУ „Паисий Хилендарски“  и Съюзът на физиците в България, очакват, че конференцията ще предложи подходяща благоприятна среда за обмен на ценни идеи между учените и възможност за създаване на трайни контакти, бъдещи партньорства и общи инициативи.

По време на тридневната научна програма ще бъдат представени над 100 доклада, поканени са 8 лектори, всеки от тях експерт в едно от седемте физични направления във фокус на форума. Секциите също са седем: „Фотонни и телекомуникационни технологии“, „Физика на кондензираната материя“, „Атомна и ядрена физика“, „Теоретична и математическа физика“, „Физика на Земята, атмосферата и Космоса. Океанология“, „Интердисциплинарна физика (Физика на храните, Медицинска физика и др.)“, „Електроника, информационни и образователни технологии“.