Министър-председателят на Китай на посещение в Германия

Най-силната икономика в света и тази в ЕС ще подпишат повече от 30 договора за сътрудничество

Повече от 30 споразумения в здравеопазването, образованието, опазване на околната среда и и други области на двустранното сътрудничество се очаква да бъдат подписани по време на посещението на министър-председателя на Китай Ли Къциян в Германия, съобщи германската телевизия ARD, цитирана от БНТ.

В Берлин Ли Къциян беше посрещнат с военни почести. Разговорите с канцлера Ангела Меркел ще бъдат главно около тесните търговски връзки между двете държави.

На съвместна пресконференция с германския канцлер Меркел, Ли каза, че тази година китайската икономика ще постигне ръст от 7.5% независимо от турболенциите в глобалната икономика. Агенция Ройтерс цитира думите на премиера на Китай, че страната ще продължи са се развива със “средно до високо темпо”.

От своя страна, Ангела Меркел поиска “честен” достъп на германски компании до китайския пазар и по-голама свобода на медиите със зачитане на правата на човека. “Дадох асно да се разбере, че за Германия честните условия при открити търгове, достъпът до пазара, патентите, журналистиката и правата на човека са много важни”, каза тя пред медиите.