Ежегодно в ЕС се разхищават 90 млн тона храна, а един от четири българи гладува

България отбелязва Световния ден на прехраната

По случай отбелязването на 16 октомври – Световния ден на прехраната, през цялата седмица Българската хранителна банка ще популяризира своята кауза с поредица от атрактивни инициативи. Безплатни прожекции на документалния филм „Taste the Waste“, информационни кампании, доброволчески акции и проследяване на пътя на изхвърлената храна и нейното спасение – са акцентите в програмата на СЕДМИЦАТА НА ПРЕХРАНАТА НА БХБ.

„Ежегодно в ЕС се разхищават 90 милиона тона годна за консумация храна, а в същото време един от четири българи гладува, едва оцелявайки под или на прага на бедността“ - казва Цанка Миланова, изпълнителен директор БХБ. – „Нашата работа не е кампанийна, както и гладът не е нещо, което се случва от време на време. През 2013 г. БХБ събра над 260 тона храна, с които бяха подпомогнати над 15 000 гладуващи деца, възрастни и социално слаби семейства. През тази година организирахме помощи за пострадалите от наводненията във Варна, Добрич и Мизия и продължаваме да се грижим за хората в нужда.

Използваме Световния ден на прехраната за повод да благодарим на всички, които подкрепят нашите усилия, на партньорите ни и на многобройните доброволци, даряващи своето време и доброта. Всеки един от нас може да се включи в борбата срещу глада и през тази седмица ще демонстрираме различните начини, по които това е възможно – чрез доброволчески акции и дарения, но и с лесни стъпки като например доброто организиране на храната в хладилника, за да не се разваля.“