Премиерът: Протестите срещу разпределението на мандатите са производни на Изборния кодекс

Промените в изборната система трябва трябва да са демократични и ефективни

Само 144 208 от гласовете зад граница са реални. Това каза пред журналисти служебният министър - председател проф. Георги Близнашки.
„Единствената опция за една радикална реформа е референдумът. Тоест да питаме гражданите, дали биха възприели идеята за една смесена система за 50/50, която би преодоляла много от тези недостатъци, които демонстрира пропорционалната избирателна система. На второ място, знаете, ние лансирахме идеята за задължителното гласуване. Това също е нещо, което трябва да мине през референдум, за да не дава основания за поддържане на тезата, че така се ограничават права и свободи на отделни групи на населението”, каза още Близнашки.

По думите му, българският народ трябва да си каже думата. Той допълни, че това е болезнена тема, имайки предвид ниската избирателна активност, която беше отчетена на тези избори за парламент. „Аз смятам електронното гласуване да го предложим за вариант – гласуване на нашите сънародници зад граница по електронен път, предаде „Фокус“. Ще направим много бързи консултации със съответните фирми" заяви проф. Близнашки.

По отношение на разпределението на мандатите, заради които има и протести, Близнашки каза: „Протестите до голяма степен са производни на Изборния кодекс. Лично моето мнение е, че ние отидохме много далеч в насърчаването на малките работи- желанието да се появяват нови политически субекти и постигнахме този ефект, който си има своята странична последица – фрагментаризацията на парламента”.

По думите му, когато се правят промени в изборната система трябва да сме наясно, че трябва да отговорим на две изисквания: демократичност и ефективност. Според проф. Близнашки първият критерий е постигнат - имаме 8 партии в парламента, но по втория критерии не трябва да се допуска прекомерно голямо разпиляване на гласовете.