Вижте как са се хранели преди 100 години и какъв е режимът ни днес

Наблягали на месото и зеленчуците преди, през 21 век - на полуфабрикатите

С течение на годините, поколение след поколение, най-предпочитаните храни и хранителни навици се променят. С това се мени и модата в храненето, и качеството на храните и здравето на хората. От foodpanda проследиха как се променят хранителните навици на различните поколения и какви храни са били консумирани.

 Преди 100 години хората са приемали екологично чисти продукти, в повечето случай произведени от тях, като основно са наблягали на месо, млечни продукти и зеленчуци. На масата се слагало само това, което семейството само е произвеждало. В повечето случаи жената в къщата е била домакиня и изцяло се е заемала с готвенето.

 Проучване показва, че в далечното минало, семейството много по-често е закусвало, обядвало и вечеряло заедно, отколкото в наши дни. Други, любопитни факти са, че нашите прабаби и дядовци не познават вегетарианството и никога не са пропускали закуска. За това поколение първото хранене за деня е било най-важно.

 През годините животът става все по-динамичен и труден. Големите градове се развиват много бързо и все повече хора предпочитат модерния живот пред земеделския. Отварят се все повече ресторанти и места за бързо хранене, а многобройните асортименти в магазините ни заливат от всеки ъгъл. Забързаният начин на живот и еманципацията при жените дават отражение и при времето, което слабият пол отделя за приготвяне на храна.

 Според проучване, през 50-60-те и 90-те години на 20-ти век максимумът за стоене над печката става 2 часа. Храненията намалят до две на ден като масово се пропускат закуската и обяда. Най-предпочитаните храни са полуфабрикатите и тези, които не изискват много време за приготвяне, а обединяването на семейството е по-скоро около телевизора, отколкото около масата.

 От няколко години насам все по-често започва да се говори за здравословни хранене и навиците на хората се променят много бързо. Започнахме да обръщаме внимание на здравето си и какво слагаме в устата си. Днесфкупуваме много повече плодове, зеленчуци и риба, отколкото преди 20-30 години. Набляга се предимно на протеини и по-малко въглехидрати.

 В менюто си включваме полезни храни като семена, ядки и полезни заместители на вредните елементи. Започнахме да се интересуваме от качеството на храната, независимо колко по-скъпо би ни излязло и се вглеждаме внимателно в етикетите на храните.

 Друг интересен факт е, че консумацията на захар е спаднала двойно за последните 5 години. Отвориха се множество заведения за здравословно хранене, магазини и ферми за био продукти, което води до вероятно подобряване и на здравето на човек. Здравословният начин на мислене се превръща в мода. Храненията се увеличават до 4-5 на ден, а часовият диапазон, в който поемаме храна е 7:30- 19:30. За сравнение, при предните поколения, последното хранене за деня е било межди 20:30- 22:00

 Много неща се промениха през поколенията. И нещата ще продължават да се променят. За да сме здрави, трябва да обръщаме внимание не само на хранителните навици, но и на начина ни на живот. Повече пресни храни, повече спорт и по-малко стрес- това е тайната на дълголетието.

 

 Снимка на Деня

Щрихи от Плевен