Реформаторите излъчиха преговорния си екип за консултациите с ГЕРБ

Най-вероятният сценарий за управление е коалиция, според Димитър Танев от ДБГ

Реформаторският блок е готов за консултациите с ГЕРБ за съставяне на правителство. Блокът излъчи и преговорния си екип. От ДСБ ще е Петър Москов, от СДС Румен Христов, от Движение „България на гражданите“ Димитър Танев, Трайчо Трайков ще отиде на преговорите от името на Гражданския съвет на Блока, а Корман Исмаилов – от името на НПСД, съолщиха от пресцентъра на РБ.

Най-вероятният сценарий за управление е коалиция. Това съобщи Димитър Танев пред БНР. Той е член на Изпълнителния съвет на ДБГ и депутат, избран от Стара Загора.

Той потвърди позицията на Реформаторите, че ще дадат подкрепа само срещу реформи. Предстои преговорният екип да изработи обща позиция във връзка с консултациите утре.
Танев беше категоричен, че ключови сектори за Реформаторите са съдебната и административната системи, реформа на пенсионната система, ускоряване на реформите в образованието и здравеопазването, реални мерки за борба с корупцията и престъпността, подобряване на икономическата среда.

„Притеснен съм около информацията за теглене на милиарди нови заеми. Ще предложа за основа на наша позиция да се приеме принципът, че нови заеми могат да се теглят само ако има яснота за какво ще се ползват. Не може да се „запушват дупки“ с подобни суми в нереформирани системи, каза още Танев.

Той потвърди намерението на Движение „България на гражданите“ да направи референдум сред членовете си и тогава да определи позицията си за или против правителство с ГЕРБ.
„До края на седмицата нашите членове ще кажат мнението си и на Националния съвет на ДБГ в събота ще обявим нашата позиция“, каза Танев. Според него всяка партия би трябвало преди подобни ключови решения да пита членовете си.