43% искат парк на мястото на паметника "1300 години България", 29% - друг мемориал

33% от столичани искат възстановяване на Войнишкия паметник, отчита изследване на Алфа Рисърч

Паметникът "1300 години България" до НДК да бъде демонтиран или преместен, а там да остане само парк, искат 43% от участвалите в проучване на „Алфа Рисърч“ за нагласите към културно-историческото наследство в столицата. Социологическото проучване е представително, направено е в периода 27 август - 5 септември, а резултатите бяха обявени днес от директора на агенцията Боряна Димитрова, и д-р Тодор Чобанов, заместник-кмет по култура на София, предаде БНР.

47 на сто смятат, че състоянието на културно-историческото наследство в столицата и достъпът до него се подобрява. Едва 9,6 процента са на мнение, че поддържането на паметниците се влошава.

Попитани за съдбата на паметника "1300 години България", 29 на сто от участвалите в проучването биха искали на негово място да се постави друг мемориал, а 25 на сто предпочитат той да остане, но да се почисти и укрепи.
На въпрос какво да бъде изградено на негово място, 30 на сто анкетираните посочват - парк, градина, алея. 11 процента са на мнение, че паметникът трябва да остане, да се реставрира, но да се смени символиката.

8 процента от запитаните искат да бъде изграден друг паметник, 4 процента предпочитат сцена за концерти, 2 на сто - детска площадка, а 1 процент - паметник на Хан Аспарух.
Що се отнася до нагласите на столичани за възстановяване на Войнишкия паметник, 33 процента от анкетираните, предимно по-възрастни хора и кореняци софиянци, които си спомнят съществувалия мемориал, подкрепят идеята.