В Бургас ще се проведе информационна кампания срещу трафика на хора

Ще има и хепънинг пред сградата на общината на 17 октомври, от 16,30 часа

„Не е за продан”  е мотото на  информационна кампания срещу трафика на хора, която ще се проведе в Бургас.  Органицзатори са Националните и Местна комисии за борба с трафика на хора и сдружение "Равновесие.". Те канят всички бургазлии на хепънинг пред сградата на общината на 17 октомври от 16,30 часа. Поводът е Европейският ден за борба с трафика на хора, който от 2007 година се чества на 18 октомври.

Кампанията в Бургас цели да ангажира младите хора с различни творчески инициативи, като по този начин да ги информира за проблема и рисковете от попадане в трафик на хора.

Кампанията включва издаването и разпространението на брошура тип комикс с разказани в рисунки три истински истории за трафик на хора, видеоклип по темата и провеждането на хепънинг. Хепънингът ще събере млади хип-хоп изпълнители и певци, които да привлекат вниманието на гражданите на града към проблема. Членовете на Ролер клуб Бургас ще направят демонстрации на уменията си и ще раздават информационни материали на колела. Всеки желаещ ще получи временна татуировка с надпис „Не е за продан”.

На събитието са поканени всички млади хора, родители и всеки, който се чувства социално ангажиран и иска да промени черната статистика.

България е основно страна на произход, транзит и в някои случаи – крайна дестинация на жертви на трафик на хора. Статистиката през последните години сочи, че най-големият процент пострадали от това престъпление български граждани, са били жертва на сексуална експлоатация. През 2012 г. идентифицираните жертви на трафик на хора с цел сексуална експлоатация са 574. Броят им през 2011 г. е 404, а през 2010 г. – 375.